OPAS: Aktivoi luentosi - vinkkejä verkon työkalujen hyödyntämiseen

4. Luentojen taustakanavat

Jo vuo­sien ajan suu­res­sa osas­sa kon­ferens­­se­ja on ol­lut osallistujia, jot­ka kir­joit­ta­vat Twit­te­riin kom­ment­te­ja pu­heen­vuo­rois­ta, käy­vät kes­kus­te­lua, tii­vis­tä­vät op­pi­maan­sa tai te­ke­vät li­vet­vii­ta­ten muis­tiin­pa­not Twit­te­riin. Sa­maa ide­aa voi­daan hyö­dyn­tää lu­en­noil­la. Twit­ter mah­dol­lis­taa hel­pos­ti lu­en­to­sa­lin ulko­puo­li­set­kin osal­lis­tu­jat.
 

Yk­sin­ker­tai­set cha­tit puo­les­taan saa käyt­töön pa­ril­la klik­kauk­sel­la. Nii­tä ei ole tar­koi­tet­tu kor­vaa­maan esi­mer­kik­si Mood­len kes­kus­te­lu­a­lu­ei­ta, vaan ne toi­mi­vat yk­sit­täi­ses­sä het­kessä ly­hy­eh­kö­jen vies­tien vä­lit­tä­mi­ses­sä. Cha­til­la saa no­pe­as­ti koot­tua yh­teen suu­ren­kin ryh­män odo­tuk­sia ja ko­ke­muk­sia. Chat so­pii myös ky­sy­mys­ten ko­ko­a­mi­seen. Osa ky­syy mie­lel­lään ää­neen, mutta moni roh­kaistuu osallistumaan, jos tar­jol­la on myös chat. Chat so­pii myös pa­lau­tteen ke­rää­mi­seen ja hy­per­link­kien ja­ka­mi­seen edel­lä esi­tel­ty­jen QR-koo­dien si­jaan.

Yksinkertaiset chat ja Twitter toimivat vaihtoehtoina mahdollisesti käytettävän sähköisen oppimisympäristön tai pilvipalvelun chatille. Office365-palveluista voi käyttää esim. Teamsin chattiä tai luoda ryhmän Kaizala-pikaviestipalveluun. Kun luento tai tapaminen on verkossa, käytetään luonnollisesti videoneuvottelusovelluksen omaa chattia.

Teemasta Matleenan blogissa

Taustakanavat luennolla
  • Auta opis­ke­li­joi­ta orien­toi­tu­maan ai­hee­seen ja ke­rää it­sel­le­si taus­ta­tie­to­ja opis­ke­li­jois­ta: Mitä tie­dät lu­en­non/kurs­sin tee­mas­ta etu­kä­teen? Mil­lai­sia ko­ke­muk­sia si­nul­la on ai­hees­ta? Mikä si­nua eri­tyi­ses­ti kiin­nos­taa?
  • Kysy opis­ke­li­joi­den ta­voit­teis­ta: Mitä ha­lu­at op­pia täl­lä kurs­sil­la? Mikä sinua erityisesti teemassa kiinnostaa?
  • Tee ky­sy­myk­siä lu­en­non si­säl­lös­tä. Par­hai­ta ovat sel­lai­set ky­sy­myk­set, mi­hin voi vas­ta­ta yh­del­lä tai muu­ta­mal­la lau­seel­la eikä nii­hin ole yhtä kai­ken kat­ta­vaa vas­taus­ta: Mil­lai­nen on hyvä lu­en­to? Mitä eet­ti­siä ky­sy­myk­siä liit­tyy kä­sit­te­le­määm­me ai­hee­seen? Mitä lain­sää­dän­tö/työ­tur­val­li­suus/er­go­no­mia-asi­oi­ta on tun­net­ta­va en­nen har­joi­tus­työn aloit­ta­mis­ta?
  • Voit myös tes­ta­ta osaa­mis­ta. Täl­löin voit oh­jeis­taa, että jo­kai­nen lä­het­tää vas­tauk­sen­sa opet­ta­jan mer­kis­tä sa­mal­la het­kel­lä. Näin vas­taa­ja ei näe tois­ten vas­tauk­sia en­nen oman vies­tin lä­het­tä­mis­tä. Cha­tiä käy­tet­tä­es­sä voi täl­löin pyy­tää har­kin­nan mu­kaan jopa käyt­tä­mään nimi­merk­kiä, jol­loin ehkä ol­laan roh­ke­am­pia vas­taa­maan ja kaik­ki saa­vat hy­vän ku­van koko ryh­män osaa­mi­ses­ta.
  • Pyy­dä jo­kais­ta te­ke­mään pari ky­sy­mys­tä lu­en­non tee­mas­ta. Tä­män voi teh­dä myös pari­po­ri­nan jäl­keen. Mitä jos sen jäl­keen jo­kai­nen pari va­lit­si­si mui­den te­ke­mis­tä ky­sy­myk­sis­tä yh­den, mi­hin et­sii vas­tauk­sen joko heti tai seu­raa­vaan lu­en­toon men­nes­sä? Vas­tauk­set voi­daan koo­ta esi­mer­kik­si Pad­let-sei­näl­le.
  • Ke­rää opis­ke­li­ja­ryh­mäl­tä hy­viä tent­ti­ky­sy­myk­siä ja arvo niis­tä yksi tai muu­ta­ma tent­tiin.
  • Kan­nus­ta käyt­tä­mään pal­ve­lua koko opin­to­jak­son taus­ta­kana­vana. Siel­lä voi­daan kes­kus­tel­la lu­en­to­jen tee­mois­ta nii­den ai­ka­na, sin­ne voi­daan teh­dä muis­tiin­pa­no­ja (eten­kin Twit­te­riin) tai ai­na­kin nos­taa esiin kes­kei­sim­mät opi­tut asi­at. Myös oh­jaus­ta ja tie­do­tus­ta voi­daan hoi­taa näi­den taus­ta­ka­na­vien kaut­ta.
  • Jaa opis­ke­li­joil­le link­ke­jä esi­mer­kik­si muis­ta so­si­aa­li­sen me­di­an pal­ve­luis­ta, joi­ta lu­en­nol­la käy­te­tään tai verk­ko­si­vuis­ta, joil­ta löy­tyy lisä­tie­to­ja.
  • Kysy pa­lau­tet­ta opi­tus­ta ja op­pi­mi­ses­ta, myös kes­ken lu­en­to­sar­jan: Mikä oli tär­kein tä­nään op­pi­ma­si asia? Mitä edis­ti op­pi­mis­ta­si? Mi­ten taus­ta­ka­na­van hyö­dyn­tä­mi­nen on vai­kut­ta­nut op­pi­mi­see­si? Mikä jäi as­kar­rut­ta­maan?
  • Taus­ta­ka­na­vaa voi­daan hyö­dyn­tää myös yk­si­lö- ja ryh­mä­töi­den esit­te­lys­sä ver­tais­pa­lau­tet­ta an­net­ta­es­sa.

Yksinkertaiset chatit

Yk­sin­ker­tai­set cha­tit toi­mi­vat niin läp­pä­reil­lä kuin mo­bii­li­lait­teil­la il­man eril­lis­tä so­vel­lus­ta, vaik­ka osaan sel­lai­nen­kin on tar­jol­la. Nii­den avul­la voi ak­ti­voi­da opis­ke­li­joi­den vuo­ro­vai­ku­tus­ta lu­en­noil­la ja nii­tä voi käyt­tää myös kurs­sin tai yk­sit­täi­sen ta­pah­tu­man taus­ta­kana­vana. Nii­den ei ole tar­koi­tus kor­va­ta esi­mer­kik­si Mood­len moni­pol­vis­ta pi­dem­pää kes­kus­te­lua.

Yk­sin­ker­tai­nen chat toi­mii hie­man Twit­te­rin ta­voin, mut­ta omi­nai­suuk­sia on ra­ja­tum­min eikä kes­kus­te­lu ole niin jul­kis­ta. Cha­tin saa tar­vit­ta­es­sa käyt­töön muu­ta­mal­la klik­kauk­sel­la. Twit­ter puo­les­taan edel­lyt­tää kir­jau­tu­mis­ta ja enem­män opet­te­lua, mut­ta toi­saal­ta se on moni­käyt­töi­nen am­ma­til­li­sen ver­kos­toi­tu­mi­sen ja vuo­ro­vai­ku­tuk­sen vä­li­ne oppi­lai­tok­sen ulko­puo­lel­la­kin. Lu­vun lo­pus­sa on sii­tä muu­ta­mia esi­merk­ke­jä ja ohje­diat.


Twitter

Kun chat ja Twit­ter toi­mi­vat lu­en­noil­la taus­ta­ka­na­vi­na, on opet­ta­jan hyvä ajoit­tain muis­tut­taa niis­tä ja teh­dä ky­sy­myk­siä sekä nos­taa esiin kom­me­ntoi­ta­via näkö­kul­mia. Opet­ta­jan on myös hyvä vä­lil­lä py­säh­tyä kat­so­maan ja kom­men­toi­maan kes­kus­te­lua. Opis­ke­li­jat­han nä­ke­vät sen koko lu­en­non ajan omil­ta ko­neil­taan. Opet­ta­ja voi huo­mi­oi­da esil­le nous­seet ky­sy­myk­set ja poh­din­nat lu­en­nos­saan. Toi­si­naan nii­hin on syy­tä pa­la­ta seu­raa­val­la lu­en­nol­la.

Jos käy­tös­sä on kak­si näyt­töä, kan­nat­taa taus­ta­ka­na­va hei­jas­taa niis­tä toi­sel­le. Muu­toin voi vuo­ro­tel­la pro­jek­to­ri­nä­ky­mää mui­den ma­te­ri­aa­lien ja taus­ta­ka­na­van vä­lil­lä tai voi seu­ra­ta kes­kus­te­lua tab­le­til­ta esi­mer­kik­si pari­po­ri­nan ai­ka­na tai kun olet aktivoinut oppijoita työskentelemään hetken yksin tai ryhmissä.

Jos käy­tös­sä on kak­si näyt­töä, kan­nat­taa taus­ta­ka­na­va hei­jas­taa niis­tä toi­sel­le. Muu­toin voi vuo­ro­tel­la pro­jek­to­ri­nä­ky­mää mui­den ma­te­ri­aa­lien ja taus­ta­ka­na­van vä­lil­lä tai voi seu­ra­ta kes­kus­te­lua tab­le­til­ta esi­mer­kik­si pari­po­ri­nan ai­ka­na tai kun op­pi­jat te­ke­vät säh­köi­siä ky­se­lyi­tä.

Yk­sin­ker­tai­nen chat vai Twit­ter?

Yk­sin­ker­tais­ta chat­tia voi käyt­tää tun­ne­tum­man Twit­te­rin ta­voin. Suu­rin ero on, että Twit­te­ris­sä saa­daan ulko­puo­li­set­kin ta­hot mu­kaan kes­kus­te­luun, sil­lä kes­kus­te­lu on useim­mi­ten jul­kis­ta. Toi­saal­ta Twit­te­rin käyt­töön­otto vaa­tii opet­te­lua. Twit­ter ää­nes­tet­tiin seit­se­mä­nä vuon­na pe­rät­täin (2009-2015) op­pi­mi­sen par­haak­si pal­ve­luk­si ja 2020 se on yhä kymmenen kärjessä nel­jän­te­nä. Vaik­ka sitä lu­en­noil­la­kin käy­te­tään, Suo­mes­sa se lie­nee vie­lä use­am­min opet­ta­jan oman am­ma­til­li­sen ke­hit­ty­mi­sen ja vuo­ro­vai­ku­tuk­sen vä­li­ne.

Kun Twit­te­riä hyö­dyn­ne­tään tie­tyl­lä opin­to­jak­sol­la, kan­nat­taa sil­le so­pia oma hash­tag. Esi­mer­kik­si #Chan­ging­LE oli käy­tös­sä Tam­pe­reen yli­o­pis­ton vuo­sit­tai­sel­la op­pi­mis­ym­pä­ris­tö­jen kurs­sil­la. #itk2021 puo­les­taan ak­ti­voi­tuu vuosittain In­ter­ak­tii­vi­nen tek­niik­ka kou­lu­tuk­ses­sa -kon­fe­rens­sin ai­kaan, vuo­si­lu­vun vain muut­tu­es­sa.

Onko lu­en­to­sar­ja­si ai­koi­hin joku iso ky­sei­sen alan kon­fe­rens­si tai muu ta­pah­tu­ma? Mitä jos avaat lu­en­non al­kuun kon­fe­rens­sin Twit­ter-kes­kus­te­lun pro­jek­to­ris­ta esi­mer­kik­si Walls.io tai Vi­sib­let­weets -si­vun kaut­ta? Näin voit­te het­ken seu­ra­ta kes­kus­te­lua. Tämä on­nis­tuu jäl­kim­mäi­sel­lä il­man kir­jau­tu­mis­ta.

Twitter vuorovaikutuksen välineenä

Twitter on maksuton yhteisöpalvelu, jossa viestitään 280 merkin pituisten viestien eli tviittien (engl. tweet) avulla. Viesteissä on usein kuvia tai linkkejä. Perusajatuksena on julkinen keskustelu, vaikka tilin suojaaminenkin on mahdollista. Diasarja esittelee Twitterin käyttämistä, ominaisuuksia ja mahdollisuuksia hyödyntää sitä esimerkiksi opetuksessa.