OPAS: Aktivoi luentosi - vinkkejä verkon työkalujen hyödyntämiseen
5. Sanapilvet
Sanapilvien avulla voi koota suurenkin ryhmän tai yksittäisen opiskelijan osaamista tai ajatuksia yhteen. Alla olevassa diasarjassa esitellään kenties luento-opetuksessa hyödyllisin AnswerGarden. Se toimii eri laitteilla ilman sovellusten lataamista tai kirjautumista ja se on yksi harvoista sanapilvistä, jonka ryhmä voi luoda yhdessä.
Sanapilviä on hyödynnetty myös esimerkiksi opinnäytetöiden ohjaamisessa. Tällöin opinnäytetyöstä tai sen osasta tehdään sanapilvi. Näin nähdään käytetyimmät käsitteet, jotka voivat ohjata keskustelua. Ennen sanapilven tekemistä teksti kannattaa perusmuotoistaa (ks. Tarmo Toikkasen bloggaus ja perusmuotoistaja-työkalu). Myös käytetyimmät täytesanat (ja, mutta, kun,..) on syytä poistaa, samoin mahdolliset itsestään selvyydet kuten sana lukio, jos kyse on lukio-opetusta koskevasta opinnäytetyöstä.
Linkki kahteen sanapilvipalveluun ja ohjevideoihin
- AnswerGarden, kun haluat että ryhmä luo yhteisen sanapilven.
- WordArt, kun haluat, että jokainen luoda oman sanapilven ja voi määritellä sen muodon, värit, fontin ym. Tätä voidaan käyttää ryhmän yhteisenä työkaluna, mikäli yksi toimii kirjurina ja kirjaa sanat samaan sanapilveen.
- Ohjevideot ja lisää käyttöideoita löydät Matleenan bloggauksesta Sanapilvet opetuksessa (3/2020).
Kokeile vastaamista alle upotettuun AnswerGardeniin
- Kirjoita jokainen vastauksesi omana viestinään!
- Näet oman vastauksesi vasta päivitettyäsi selaimen tai klikkaamalla alaosan Refresh-nappia.
Sanapilvet opetuksessa
Diasarja esittelee maksuttomia ja kirjautumatta toimivia sanapilvisovelluksia, mm. WordArt ja AnswerGarden. Niitä voi hyödyntää mm. opetuksessa, luennoilla, konferenssiesityksissä ja kehittämistyössä. Lisää diasarjoja ja bloggauksia verkon sovelluksista ja digipedagogiikasta: https://www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html