OPAS: Aktivoi luentosi - vinkkejä verkon työkalujen hyödyntämiseen
6. Muistitaulut
Ohjeita ja esimerkkejä muistitaulusovelluksista
- Monipuolinen Padlet-muistitaulu -bloggaus, mukana ohjevideo (3/2020)
- Flinga - helppo osallistamisen sovellus -bloggaus, mukana ohjevideo (4/2020)
- Padlet opetuksessa - päivittyvät ohjediat (upotettu alle)
- Padlet ohjeet (ohjeita, tesktiympäristöjä, kokeiluseiniä ja bloggauksia) (upotettu alle)
- Tämän oppaan Padlet sovelluksen kokeilua varten (upotettu alle)
- Matleenan julkiset Padletit, ks. esim, koonti digitarinasovelluksista, webinaareista tai oppimispeleistä
Muistitaulusovelluksia on verkossa useita. Niistä opetuksessa suosituin lienee Padlet, joka tosin jokunen vuosi sitten rajasi uusien käyttäjien maksuttomien yhtäaikaisten Padlet-seinien määrän kolmeen (tai suosittelijan linkistä liittyvien osalta neljään). Vanhat seinät saa talteen useassakin tiedostomuodossa ja poistettuaan Padletin, saa luoda vastaavan määrän uusia. Kun kirjaudut palveluun valitse käyttäjänimesi huolella, sillä siitä tulee osa Padlet-seiniesi osoitetta. Muutenkin on aina hyvä käydä muokkaamassa profiilin asetukset, kun uuteen palveluun kirjautuu.
Flinga on suomalainen palvelu, millä voi maksutta luoda viisi yhtäaikaista muistitaulua. Moni korkea-asteen oppilaitos on hankkinut siitä kampuslisenssin (tarkista oman organisaatiosi tilanne). Sekin on hyvä sovellus, mutta huomattavasti Padletia yksinkertaisempi. Siinä on kaksi vaihtoehtoa viestien asettelulle (Padletissa kahdeksan) ja viestit voivat sisältää tekstiä, kuvia ja linkkejä. Muita sovelluksia ovat esim. yksinkertaisemmat Lino ja Google Jamboard sekä Teamsin luonnoslehtiö eli Microsoft Whiteboard (ks. Microsoftin ohje).
Padlet opetuksessa
Padlet on suosittu etenkin opetuksessa paljon käytetty muistitaulusovellus. Se on helppo ja monipuolinen ja sen avulla voi luoda työkentely-ympäristön ryhmälle tai yksittäisille oppijoille. Se sopii myös esim. kommentoitujen linkkien jakamiseen tai kuratointiin. Maksutta saat 3-4 yhtäaikaista muistitaulua.