OPAS: Aktivoi luentosi - vinkkejä verkon työkalujen hyödyntämiseen
7. Sähköiset kyselytyökalut
Internet on täynnä maksuttomia palveluita, joiden avulla voi tehdä erilaisia pieniä kyselyitä opiskelijoille joko luennolla tai antaa niitä kotona tehtäväksi. Niin Suomessa kuin muuallakin Kahoot on pitkään ollut yksi suosituimmista sovelluksista. Eniten sitä käytetään tietokilpailuissa, mutta se toimii hyvin myös mielipidekyselyissä tai osaamista kartoittamisessa ja sopii nykyisin kotitehtäviin. Quizizz on hyvin samankaltainen sovellus. Sekin on opettajille maksuton ja sen ilmaisversio on Kahootia monipuolisempi.
Googlen ja Microsoftin pilvipalveluiden kautta voi käyttää niiden Forms-lomaketyökalua, minkä avulla voi tehdä erilaisia kyselyitä ja kokeena käytettynä niihin saa myös automaattisen pisteytyksen. Quizlet puolestaan on kahdeksalla tehtävätyypillään paljon käytetty etenkin termien ja vieraiden kielten opiskelussa. Kieleksi voi valita myös matematiikan tai kemian saadakseen erikoismerkkejä käyttöön. Live-kyselyt tukevat vertaisoppimista ja niissä ryhmät kisaavat toisiaan vastaan. Erilaisissa tehtävissä voidaan yhdistää tekstiä ja kuvia tai kuvassa olevia kohteita (Diagram-tehtävät).
Moniin sähköisiin oppimisympäristöihin kuuluu monipuolisia koe- ja tehtävätyökaluja, joissa on myös automaattisesti tarkastuvia tehtäviä. Moodle-, WordPress- ja Drupal-ympäristöihin on saatavilla H5P-työkalut, mihin kuuluu noin 50 erilaista sisältötyyppiä, peliä tai tehtävää, joista oppija saa välittömän palautteen. Voit tutustua esimerkkeihin ja ohjeisiin Matleenan blogin H5P-työkalujen sivulla. Esimerkit löydät tämän oppaan kanssa samasta Moodlesta.
Luennoilla tai muussa opetuksessa käytettävien pikkukyselyiden tekeminen on helppoa. Pieni kilpailu voi auttaa muistamaan sen, mitä ei asiasta vielä tiennyt, varsinkin kun valintoihinsa saa välittömän palautteen ja vastaukset käydään läpi yhdessä. Opettajien lisäksi myös oppijat kannattaa valjastaa tällaisten kyselyiden tekijöiksi. Ryhmätöitä tai tutkielmia esiteltäessä, voisi lopuksi olla ryhmän tekemä Kahoot- tai Quizizz-kysely työn keskeisimmistä teemoista tai vaikka tutkimusmenetelmistä. Luentosarjaan voidaan liittää opintopiirityöskentelyä, jolloin kukin opintopiiri tekee vuorollaan pienen kyselyn luennon keskeisimmistä teemoista seuraavan luennon alkuun.
Lähes kaikki kyselytyökalut toimivat niin, että opettajan täytyy kirjautua, mutta opiskelijoiden ei. Yleensä opettaja saa tulokset Excel-tiedostona. Kun tekee uuden kyselyn, voi valita, onko se vain omaan käyttöön vai jakaako sen julkisesti muillekin kirjautuneille käyttäjille, mikä on suositeltavaa. Moneen palveluun kirjautuessaan saa käyttöönsä jopa miljoonia kyselyitä, joita voi käyttää sellaisenaan tai kopioida itselle ja sitten muokata haluamallaan tavalla tai vaikka kääntää toiselle kielelle.
Kun kyselyihin liittää kuvia, voi käyttää omia tai hyödyntää avoimella Creative Commons –lisenssillä jaettuja (ks. Avoimet CC-lisenssit -diasarja). Esimerkiksi Pixabay-sivuston laajaa yli kahden miljoonan kuvan ja lukuisten lyhyiden videoklippien valikoima on käytettävissä tekijänoikeusvapaasti niin, ettei edes tekijää ja lähdettä tarvitse mainita, joskin se on aina kohteliasta tehdä. Huomaa, että palvelu tarjoaa haun jälkeen ensimmäisellä rivillä Shutterstock-vesileimattuja maksullisia kuvia palvelun rahoittamiseksi.
Alle upotetussa diasarjassa on varsin laaja koonti erilaisista maksuttomista koe- ja kyselytyökaluista. Diasarjan alusta näet järjestyksessä kaikki siinä esitellyt palvelut. Matleenan blogin sähköisten kokeiden sivulta löydät uusimpien ohjeiden ohella linkit noin 20 kyselyyn, mihin voit tutustua vastaamalla sekä webinaaritallenteita aiheesta. Tutustuminen kyselyihin ensin oppijan näkökulmasta kyselyyn vastaamalla voi auttaa arvioimaan niiden toimivuutta omassa opetuksessa.
Sähköiset kokeet ja arviointi
Diaesitys esittelee parisenkymmentä ainakin peruskäytön osalta opettajille maksutonta sovellusta, joiden avulla voi tehdä kokeita ja erilaisia kyselyitä. Suosittuja sovelluksia ovat mm. Kahoot, Quizizz, ja Quizlet. Niitä voi hyödyntää oppijoiden arvioinnissa ja/tai erilaisissa koulutus- ja ryhmätilanteissa yleisön osallistamiseen. Linkkejä esimerkkikyselyihin löydät Matleenan blogin sähköisten kokeiden sivulta: https://www.matleenalaakso.fi/p/sahkoiset-kokeet.html
H5P-työkalut
H5P-työkalut ovat saatavissa Moodle-, WordPress- ja Drupal-ympäristöön. Niiden avulla voi luoda interaktiivisia sisältöjä esimerkiksi oppimateriaaleiksi tai luoda tehtäviä, joista oppija saa välittömän palautteen. Lue lisää ja katso esimerkit ja toimivat hyperlinkit: https://www.matleenalaakso.fi/p/h5p.html Blogista löydät lisää vinkkejä muidenkin verkon sovellusten hyödyntämiseen.