OPAS: Aktivoi luentosi - vinkkejä verkon työkalujen hyödyntämiseen

7. Sähköiset kyselytyökalut

In­ter­net on täyn­nä mak­sut­to­mia pal­ve­lui­ta, joi­den avul­la voi teh­dä eri­lai­sia pie­niä ky­se­lyi­tä opis­ke­li­joil­le joko lu­en­nol­la tai an­taa nii­tä ko­to­na teh­tä­väk­si. Niin Suo­mes­sa kuin muu­al­la­kin Ka­hoot on pitkään ollut yksi suosituimmista sovelluksista. Eni­ten sitä käy­te­tään tie­to­kil­pai­luis­sa, mut­ta se toi­mii hy­vin myös mie­li­pide­ky­se­lyis­sä tai osaa­mi­sta kar­toit­ta­mi­se­ssa ja sopii nykyisin kotitehtäviin. Quizizz on hyvin samankaltainen sovellus. Sekin on opettajille maksuton ja sen ilmaisversio on Kahootia monipuolisempi.

Googlen ja Microsoftin pilvipalveluiden kautta voi käyttää niiden Forms-lomaketyökalua, minkä avulla voi tehdä erilaisia kyselyitä ja kokeena käytettynä niihin saa myös automaattisen pisteytyksen.  Quiz­let puo­les­taan on kah­dek­sal­la teh­tä­vä­tyy­pil­lään pal­jon käy­tet­ty eten­kin ter­mien ja vie­rai­den kiel­ten opis­ke­lus­sa. Kie­lek­si voi va­li­ta myös ma­te­ma­tii­kan tai ke­mi­an saa­dak­seen eri­kois­merk­ke­jä käyt­töön. Live-ky­se­lyt tu­ke­vat ver­tais­op­pi­mis­ta ja niis­sä ryh­mät ki­saa­vat toi­si­aan vas­taan. Eri­lai­sis­sa teh­tä­vis­sä voi­daan yh­dis­tää teks­tiä ja ku­via tai ku­vas­sa ole­via koh­tei­ta (Di­ag­ram-teh­tä­vät).

Mo­niin säh­köi­siin op­pi­mis­ym­pä­ris­töi­hin kuu­luu moni­puo­li­sia koe- ja teh­tä­vä­työ­ka­lu­ja, jois­sa on myös automaattisesti ­tar­kas­tu­via teh­tä­viä. Mood­le-, WordP­ress- ja Dru­pal-ym­pä­ris­töi­hin on saatavilla H5P-työ­ka­lut, mihin kuuluu noin 50 eri­lais­ta si­säl­tö­tyyp­piä, pe­liä tai teh­tä­vää, jois­ta op­pi­ja saa vä­lit­tö­män pa­laut­teen. Voit tutustua esimerkkeihin ja ohjeisiin Matleenan blogin H5P-työkalujen sivulla. Esimerkit löydät tämän oppaan kanssa samasta Moodlesta. 

Lu­en­noil­la tai muussa opetuksessa käy­tet­tä­vien pik­ku­ky­se­lyi­den te­ke­mi­nen on help­poa. Pie­ni kil­pai­lu voi aut­taa muistamaan sen, mitä ei asi­as­ta vie­lä tiennyt, var­sin­kin kun valintoihinsa saa vä­lit­tö­män pa­laut­teen ja vas­tauk­set käy­dään läpi yh­des­sä. Opet­ta­jien li­säk­si myös op­pi­jat kan­nat­taa val­jas­taa täl­lais­ten ky­se­lyi­den te­ki­jöik­si. Ryh­mä­töi­tä tai tut­kiel­mia esi­tel­tä­es­sä, voi­si lo­puk­si olla ryh­män te­ke­mä Ka­hoot- tai Qui­zizz-ky­se­ly työn kes­kei­sim­mis­tä tee­mois­ta tai vaik­ka tut­ki­mus­men­etel­mis­tä. Lu­en­to­sar­jaan voi­daan liit­tää opin­to­pii­ri­työs­ken­te­lyä, jol­loin ku­kin opin­to­pii­ri te­kee vuo­rol­laan pie­nen ky­se­lyn lu­en­non kes­kei­sim­mis­tä tee­mois­ta seu­raa­van lu­en­non al­kuun.

Lä­hes kaik­ki ky­se­ly­työ­ka­lut toi­mi­vat niin, että opet­ta­jan täy­tyy kir­jau­tua, mut­ta opis­ke­li­joi­den ei. Yleen­sä opet­ta­ja saa tu­lok­set Ex­cel-tie­dos­to­na. Kun te­kee uu­den ky­se­lyn, voi va­li­ta, onko se vain omaan käyt­töön vai ja­kaa­ko sen jul­ki­ses­ti muil­le­kin kir­jau­tu­neil­le käyt­tä­jil­le, mikä on suo­si­tel­ta­vaa. Mo­neen pal­ve­luun kir­jau­tu­es­saan saa käyt­töön­sä jopa mil­joo­nia ky­se­lyi­tä, joi­ta voi käyttää sellaisenaan tai ko­pi­oi­da it­sel­le ja sit­ten muo­ka­ta ha­lu­a­mal­laan ta­val­la tai vaik­ka kään­tää toi­sel­le kie­lel­le.

Kun ky­se­lyi­hin liit­tää ku­via, voi käyt­tää omia tai hyö­dyn­tää avoi­mel­la Cre­a­ti­ve Com­mons –li­sens­sil­lä ja­et­tu­ja (ks. Avoi­met CC-li­sens­sit -dia­sar­ja). Esi­mer­kik­si Pi­xa­bay-sivuston laa­jaa yli kahden mil­joo­nan ku­van ja lukuisten lyhyiden videoklippien va­li­koi­ma on käy­tet­tä­vis­sä tekijänoikeusvapaasti niin, ettei edes tekijää ja lähdettä tarvitse mainita, joskin se on aina kohteliasta tehdä. Huo­maa, että pal­ve­lu tar­jo­aa haun jäl­keen ensimmäisellä rivillä Shut­ters­tock-vesi­lei­mat­tu­ja mak­sul­li­sia ku­via pal­ve­lun ra­hoit­ta­mi­sek­si.

Alle upo­te­tus­sa dia­sar­jas­sa on var­sin laa­ja koon­ti eri­lai­sis­ta mak­sut­to­mis­ta koe- ja ky­se­ly­työ­ka­luis­ta. Dia­sar­jan alus­ta näet jär­jes­tyk­ses­sä kaik­ki sii­nä esi­tel­lyt pal­ve­lut. Mat­lee­nan blo­gin säh­köis­ten ko­kei­den si­vul­ta löy­dät uu­sim­pien oh­jei­den ohel­la lin­kit noin 20 ky­se­lyyn, mi­hin voit tu­tus­tua vas­taa­mal­la sekä we­bi­naa­ri­tal­len­tei­ta ai­hees­ta. Tutustuminen kyselyihin ensin oppijan näkökulmasta kyselyyn vastaamalla voi aut­taa ar­vi­oi­maan nii­den toi­mi­vuut­ta omas­sa ope­tuk­ses­sa.

Sähköiset kokeet ja arviointi

Diaesitys esittelee parisenkymmentä ainakin peruskäytön osalta opettajille maksutonta sovellusta, joiden avulla voi tehdä kokeita ja erilaisia kyselyitä. Suosittuja sovelluksia ovat mm. Kahoot, Quizizz, ja Quizlet. Niitä voi hyödyntää oppijoiden arvioinnissa ja/tai erilaisissa koulutus- ja ryhmätilanteissa yleisön osallistamiseen. Linkkejä esimerkkikyselyihin löydät Matleenan blogin sähköisten kokeiden sivulta: https://www.matleenalaakso.fi/p/sahkoiset-kokeet.html

H5P-työkalut

H5P-työkalut ovat saatavissa Moodle-, WordPress- ja Drupal-ympäristöön. Niiden avulla voi luoda interaktiivisia sisältöjä esimerkiksi oppimateriaaleiksi tai luoda tehtäviä, joista oppija saa välittömän palautteen. Lue lisää ja katso esimerkit ja toimivat hyperlinkit: https://www.matleenalaakso.fi/p/h5p.html Blogista löydät lisää vinkkejä muidenkin verkon sovellusten hyödyntämiseen.