OPAS: Aktivoi luentosi - vinkkejä verkon työkalujen hyödyntämiseen

Sivusto: EduGo
Kurssi: H5P-esimerkit & Luentojen aktivointi
Kirja: OPAS: Aktivoi luentosi - vinkkejä verkon työkalujen hyödyntämiseen
Tulostanut: Vierailija
Tulostettu: maanantai 23. joulukuu 2024, 00.32

1. Johdanto ja oppaan tarkoitus

Oppaan tavoitteena on auttaa opettajia, kouluttajia ja muitakin esiintyjiä tekemään luennoistaan aktiivisempia ja osallistavampia. Opas esittelee verkon maksuttomia palveluita, jotka sopivat käytettäväksi paitsi luennoilla ja webinaareissa, myös muussa opetuksessa kaikilla kouluasteilla. 

Sähköiset palvelut parhaimmillaan aktivoivat vuorovaikutusta ja helpottavat kommenttien ja kysymysten esittämistä. Kysymisen kynnys voi olla korkealla, jos 200 päätä kääntyy katsomaan kysyjää. Sähköisten taustakanavien on todettu helpottavan myös heikosti opetuskieltä hallitsevien vuorovaikutusta ja tasa-arvoistavan vuorovaikutusta niin, että useampi ryhmän jäsen tuo ajatuksensa julki.

Kysymysten esittäminen on vain yksi opiskelijoiden aktivoinnin tapa. Oppimisen kannalta on tärkeää myös tehdä itselleen tavoitteita, jakaa osaamista oppijayhteisön kesken ja olla mukana pohtimassa erilaisia näkökulmia ja tuottaa sisältöjä esimerkiksi videoita tehden. Kaikesta diginatiivipuheesta huolimatta monien opiskelijoiden taidot sosiaalisen median hyödyntämisessä opiskelussa, työssä ja ammatillisessa verkostoitumisessa ovat varsin heikot. Itse en ole vuosiin osallistunut ammatilliseen seminaariin tai konferenssiin, ilman että olisin hyödyntänyt Twitteriä taustakanavana ja vuorovaikutuksen sekä verkostoitumisen välineenä. Näitä taitoja on syytä harjoitella jo opiskeluaikana! 

Sanapilvi oppaan teemoista.

Esitellyt palvelut

Kaikki tässä oppaassa esitellyt sosiaalisen median palvelut ovat maksuttomia ainakin opettajille, joskin osasta on tarjolla myös maksullinen versio. Palvelut toimivat pääosin sekä pc-koneilla että mobiililaitteilla, joko selaimella tai sovelluksilla. Näistä on kerrottu tarkemmin yksittäisten palveluiden kohdalla. Twitteriä lukuun ottamatta kaikki palvelut toimivat ilman opiskelijoiden pakollista kirjautumista, joten ne on helppo ottaa käyttöön ryhmän työskentelyssä. Kaikki palvelut eivät edellytä edes opettajan kirjautumista, joskin sitä kautta saa usein hyödyllisiä lisäominaisuuksia. 
Suuressa osassa yliopistojen opintojaksoja käytetään sähköisenä oppimisympäristönä Moodlea. Tällöin luennoilla käytetyt palvelut kannattaa yleensä upottaa tai linkittää sinne. Monesta palveluista saa tätä varten valmiin upotuskoodin (embed code). Kokonaisuuden hahmottamista helpottaa, että opiskelijoilla ja opettajallakin on opintojaksoa kohden vain yksi verkko-osoite, minne kaikki on koottu.



Opas on tehty alunperin TTY:lle 2016 ja jaettu CC-lisenssillä

Tämä opas on alun perin tehty toukokuussa 2016 Tampereen teknilliselle yliopistolle (TTY, nyk. Tampereen yliopisto). TTY:n Moodle, missä opas on sijainnut, on ajettu alas Tampereen uuden korkeakouluyhteisön myötä. Olen päivittänyt opasta pitkin matkaa omalla ajalla ja nyt kesäkuussa 2020 siirtäessäni tämän oppaan SnellmanEDUn Moodleen, olen päivittänyt kaikki tiedot. 
En ole lisännyt tänne uusia sovelluksia kuin lyhyinä mainintoina tai linkkeinä. Perusrakenne on 2016 sovittujen teemojen mukainen, mutta luvut 2 ja 8 olen nyt lisännyt. Luvussa 2. on Kirsi Viitasen hieno koonti osallistamisen menetelmistä ja luvussa 8. on linkkejä eteenpäin, omiin ja muiden uusiin lähteisiin. Koronakevään 2020 ylivoimaisesti kysytyin teema koulutuksissani oli osallistujien aktivointi ja osallistaminen verkkotapaamisissa - eli oppaan teema on edelleen mitä ajankohtaisin.
Tämä opas on julkaistu avoimella Creative Commons -lisenssillä CC BY-SA, mikä on epävirallinen suositus oppimateriaaleille. Tätä opasta voi siis hyödyntää lisenssin ehtojen mukaan, alkuperäinen tekijä ja lähde (tämä opas tai sen yksittäinen diasarja) mainiten. Tähän oppaaseen lienee luontevinta viitata seuraavalla osoitteella: https://www.matleenalaakso.fi/2020/10/aktivoi-luentosi-opas.html


Hyviä lukuhetkiä!

Palautetta tästä oppaasta voit kertoa Padlet-seinällä. Tuplaklikkaa sitä, niin pääset lisäämään viestin. Voit olla myös suoraan yhteydessä tekijään, yhteystiedot allekirjoittaneen blogissa. 
Tämä versio SnellmanEdulta saamaani Moodleen on muokattu kesäkuun hellepäivinä ja viimeistelty aurinkoisena, mutta jo viileänä syyspäivänä 10.10.2020. Muutamia lisäyksiä ja pientä päivitystä tehty 26.5.2021.

Matleena Laakso
www.matleenalaakso.fi 
Creative Commons -lisenssi  
Aktivoi luentosi – vinkkejä somen hyödyntämiseen, jonka tekijä on Matleena Laakso, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Tämän lisenssin antamia oikeuksia laajempia lupia voi olla saatavilla osoitteessa http://www.matleenalaakso.fi/.

2. Opiskelijan aktivointi luennolla

Alla on Kirsi Viitasen tekemä koonti harjoituksista ja tehtävistä, joidan avulla voi aktivoida opiskelijoita luennoilla. Tällaisia koonteja voi tehdä esimerkiksi Canva-sovelluksella. Lähteenä on käytetty Anu Ylitalon materiaaleja, ks. esim. diasarja aktivoivista opetusmenetelmistä (2012). 

Tutustu myös Oulun yliopiston tekemään koontiin Opiskelijan pitäminen oppimistyössä. Diasarjassa on pedagogisia ideoita, mutta uusinkin lähde on vuodelta 2002. Ideoita voi hyvin soveltaa hyödyntäen verkon sovelluksia. Käytä apuna tätä opasta tai Matleenan blogia


3. QR-koodit

Mikä on QR-koodi ja miten se luetaan?

QR-koo­dit (=Quick Res­pon­se, ruu­tu­koo­di) ovat ikään kuin kuva­link­ke­jä. Ne ovat yk­sin­ker­tai­sia teh­dä ja lu­kea ja ne toi­mi­vat eten­kin sil­loin, kun ha­lu­taan ja­kaa link­ki mo­bii­li­lait­teel­la hel­pos­ti lu­et­ta­vaan muo­toon. Koo­dien avul­la voit vie­dä di­gi­taa­lis­ta si­säl­töä pa­pe­ri­e­sit­tei­siin, teh­tä­vä­mo­nis­tei­siin tai ju­lis­tei­siin. 

Jos käy­tet­tä­vis­sä on yh­tei­nen säh­köi­nen alus­ta, vaik­ka Mood­le tai Pad­let, lin­kit on kä­te­vä ja­kaa nii­den kaut­ta. Esi­tys­di­oi­hin lin­kit kan­nat­taa lait­taa sekä QR-koo­di­na mo­bii­li­lait­tei­den käyt­tä­jil­le ja link­ki­teks­ti­nä muil­le. Lu­en­nol­la jo­kai­sel­ta ei QR-koo­din lu­ke­mi­nen vält­tä­mät­tä on­nis­tu pai­kal­taan. Pien­ryh­mä­ti­las­sa ti­lan­ne on toi­nen ja siel­lä on help­po tar­vit­ta­es­sa ot­taa muu­ta­ma as­kel lä­hem­mäk­si näyt­töä, jot­ta koo­din saa lu­et­tua.

QR-koo­de­ja lu­e­taan mo­bii­li­lait­tei­den il­mai­sil­la QR-koo­di­lu­ki­joil­la, joi­ta löy­tyy so­vel­lus­kau­pas­ta, esim. QR Re­a­der (iOS) tai QR Droid Code Skanner (And­roid). QR-koo­di lu­e­taan kat­so­mal­la koo­dia lu­ki­ja­so­vel­luk­sen läpi. So­vel­luk­ses­ta ja sen ase­tuk­sis­ta riip­pu­en koo­din si­säl­tö avau­tuu heti tai näet lin­kin, mitä klik­kaa­mal­la si­säl­tö avau­tuu. QR-koo­din voi lu­kea myös Snapc­hat-so­vel­luk­sel­la. Li­säk­si iOS-mo­bii­li­lait­teen ka­me­ra (iOS 11 alk.) tun­nis­taa koo­din, kun kat­sot koo­dia ka­me­ran lins­sin läpi.

QR-koo­di on useim­mi­ten link­ki verk­ko­si­vul­le. Mo­bii­li­lait­teel­la kir­joi­tat hel­pos­ti se­lai­meen Hel­sin­gin Sa­no­mien osoit­teen hs.fi mut­ta kun link­ki on pit­kä, se on hel­pom­pi ava­ta QR-koo­dis­ta.

Miten QR-koodeja tehdään?

Ver­kos­sa on suu­ri mää­rä mak­sut­to­mia so­vel­luk­sia ja si­vus­to­ja QR-koo­din te­ke­mi­seen ja toi­si­naan se löy­tyy so­vel­luk­ses­ta val­mii­na.

Te­ke­mä­si koo­din saat tal­teen klik­kaa­mal­la sitä hii­ren oi­ke­al­la ja va­lit­se­mal­la: Tal­len­na kuva ni­mel­lä. Mo­bii­li­lait­teel­la saat koo­din tal­teen pai­na­mal­la sitä sor­mel­la. Qr-koo­dit.fi/ge­ne­raat­to­ri on yk­sin­ker­tai­nen suo­men­kie­li­nen si­vus­to. Koo­din voi siellä luo­da il­man kir­jau­tu­mista. Va­lit­se en­sin koo­din tyyp­pi ja li­sää sit­ten si­säl­tö. Useim­mi­ten koo­dis­ta avau­tuu link­ki, sen luot koh­das­ta URL.

Jos ha­lu­at teh­dä lin­kin pit­käs­tä verk­ko-osoit­tees­ta (esim. Of­fi­ce 365:n tai Goog­len ja­e­tut do­ku­men­tit), link­ki kan­nat­taa ly­hen­tää en­nen QR-koo­din te­ke­mis­tä, jot­ta koo­dis­ta tu­lee hel­pom­min lu­et­ta­va. Tä­män voi teh­dä il­man kir­jau­tu­mis­ta esim. bit­ly.com verk­ko­si­vul­la. Jos kir­jau­dut, voit itse va­li­ta osoit­teen lop­pu­osan, http://bit.ly/vk-oppaita viitaten verkkokurssioppaisiin. Täl­lai­nen osoi­te on lu­en­to­sa­lis­sa kä­te­vää ja­kaa opis­ke­li­joil­le koo­din ohel­la.


QR-koodit opetuksessa


Kun lu­en­noil­la tai muus­sa ope­tuk­ses­sa käy­te­tään – vä­lil­lä en­nal­ta suun­nit­te­le­mat­ta – yk­sin­ker­tai­sia so­men pal­ve­lui­ta, QR-koo­di voi olla ja­ka­mi­seen hel­pom­pi ja no­pe­am­pi tapa kuin se, että jo­kai­nen kir­jau­tuu Mood­leen. Toki lin­kit kan­nat­taa usein vie­dä myös sin­ne.

  • Di­gi­taa­lis­ta si­säl­töä pa­pe­ril­le, esim. ohje­vi­deo mo­nis­tei­siin tai il­moit­tau­tu­mis­lo­ma­ke esit­tee­seen.
  • Link­ki si­vus­tol­le, min­ne lu­en­nol­la ta­pah­tu­neen pari­po­ri­nan näkö­kul­mat tai ky­sy­myk­set ja kommentit koo­taan.
  • Teh­tä­vä­pis­tei­tä luo­kas­sa tai lu­en­to­sa­lis­sa pien­ryh­mis­sä teh­tä­väk­si. QR-koo­dien ta­ka­na voi olla esi­mer­kik­si ky­sy­mys, sii­hen liit­ty­vä vi­deo, vih­je, oi­kea vas­taus, link­ki vas­taus­lo­mak­keel­le tai vih­je seu­raa­van ras­tin si­jain­nis­ta.
  • Työ­huo­neen oves­sa QR-koo­dis­ta voi avau­tua opet­ta­jan ka­len­te­ri tai koti­sivu.
  • La­bo­ra­to­ri­os­sa QR-koo­deis­ta voi au­e­ta käyt­tö­oh­jei­ta, ohje­vi­de­oi­ta tai työ­tur­val­li­suus­oh­jei­ta.
  • Ko­pi­o­ko­neel­la voi olla QR-koo­dis­ta au­ke­a­vat oh­jeet mus­te­ka­se­tin vaih­toon.

4. Luentojen taustakanavat

Jo vuo­sien ajan suu­res­sa osas­sa kon­ferens­­se­ja on ol­lut osallistujia, jot­ka kir­joit­ta­vat Twit­te­riin kom­ment­te­ja pu­heen­vuo­rois­ta, käy­vät kes­kus­te­lua, tii­vis­tä­vät op­pi­maan­sa tai te­ke­vät li­vet­vii­ta­ten muis­tiin­pa­not Twit­te­riin. Sa­maa ide­aa voi­daan hyö­dyn­tää lu­en­noil­la. Twit­ter mah­dol­lis­taa hel­pos­ti lu­en­to­sa­lin ulko­puo­li­set­kin osal­lis­tu­jat.
 

Yk­sin­ker­tai­set cha­tit puo­les­taan saa käyt­töön pa­ril­la klik­kauk­sel­la. Nii­tä ei ole tar­koi­tet­tu kor­vaa­maan esi­mer­kik­si Mood­len kes­kus­te­lu­a­lu­ei­ta, vaan ne toi­mi­vat yk­sit­täi­ses­sä het­kessä ly­hy­eh­kö­jen vies­tien vä­lit­tä­mi­ses­sä. Cha­til­la saa no­pe­as­ti koot­tua yh­teen suu­ren­kin ryh­män odo­tuk­sia ja ko­ke­muk­sia. Chat so­pii myös ky­sy­mys­ten ko­ko­a­mi­seen. Osa ky­syy mie­lel­lään ää­neen, mutta moni roh­kaistuu osallistumaan, jos tar­jol­la on myös chat. Chat so­pii myös pa­lau­tteen ke­rää­mi­seen ja hy­per­link­kien ja­ka­mi­seen edel­lä esi­tel­ty­jen QR-koo­dien si­jaan.

Yksinkertaiset chat ja Twitter toimivat vaihtoehtoina mahdollisesti käytettävän sähköisen oppimisympäristön tai pilvipalvelun chatille. Office365-palveluista voi käyttää esim. Teamsin chattiä tai luoda ryhmän Kaizala-pikaviestipalveluun. Kun luento tai tapaminen on verkossa, käytetään luonnollisesti videoneuvottelusovelluksen omaa chattia.

Teemasta Matleenan blogissa

Taustakanavat luennolla
  • Auta opis­ke­li­joi­ta orien­toi­tu­maan ai­hee­seen ja ke­rää it­sel­le­si taus­ta­tie­to­ja opis­ke­li­jois­ta: Mitä tie­dät lu­en­non/kurs­sin tee­mas­ta etu­kä­teen? Mil­lai­sia ko­ke­muk­sia si­nul­la on ai­hees­ta? Mikä si­nua eri­tyi­ses­ti kiin­nos­taa?
  • Kysy opis­ke­li­joi­den ta­voit­teis­ta: Mitä ha­lu­at op­pia täl­lä kurs­sil­la? Mikä sinua erityisesti teemassa kiinnostaa?
  • Tee ky­sy­myk­siä lu­en­non si­säl­lös­tä. Par­hai­ta ovat sel­lai­set ky­sy­myk­set, mi­hin voi vas­ta­ta yh­del­lä tai muu­ta­mal­la lau­seel­la eikä nii­hin ole yhtä kai­ken kat­ta­vaa vas­taus­ta: Mil­lai­nen on hyvä lu­en­to? Mitä eet­ti­siä ky­sy­myk­siä liit­tyy kä­sit­te­le­määm­me ai­hee­seen? Mitä lain­sää­dän­tö/työ­tur­val­li­suus/er­go­no­mia-asi­oi­ta on tun­net­ta­va en­nen har­joi­tus­työn aloit­ta­mis­ta?
  • Voit myös tes­ta­ta osaa­mis­ta. Täl­löin voit oh­jeis­taa, että jo­kai­nen lä­het­tää vas­tauk­sen­sa opet­ta­jan mer­kis­tä sa­mal­la het­kel­lä. Näin vas­taa­ja ei näe tois­ten vas­tauk­sia en­nen oman vies­tin lä­het­tä­mis­tä. Cha­tiä käy­tet­tä­es­sä voi täl­löin pyy­tää har­kin­nan mu­kaan jopa käyt­tä­mään nimi­merk­kiä, jol­loin ehkä ol­laan roh­ke­am­pia vas­taa­maan ja kaik­ki saa­vat hy­vän ku­van koko ryh­män osaa­mi­ses­ta.
  • Pyy­dä jo­kais­ta te­ke­mään pari ky­sy­mys­tä lu­en­non tee­mas­ta. Tä­män voi teh­dä myös pari­po­ri­nan jäl­keen. Mitä jos sen jäl­keen jo­kai­nen pari va­lit­si­si mui­den te­ke­mis­tä ky­sy­myk­sis­tä yh­den, mi­hin et­sii vas­tauk­sen joko heti tai seu­raa­vaan lu­en­toon men­nes­sä? Vas­tauk­set voi­daan koo­ta esi­mer­kik­si Pad­let-sei­näl­le.
  • Ke­rää opis­ke­li­ja­ryh­mäl­tä hy­viä tent­ti­ky­sy­myk­siä ja arvo niis­tä yksi tai muu­ta­ma tent­tiin.
  • Kan­nus­ta käyt­tä­mään pal­ve­lua koko opin­to­jak­son taus­ta­kana­vana. Siel­lä voi­daan kes­kus­tel­la lu­en­to­jen tee­mois­ta nii­den ai­ka­na, sin­ne voi­daan teh­dä muis­tiin­pa­no­ja (eten­kin Twit­te­riin) tai ai­na­kin nos­taa esiin kes­kei­sim­mät opi­tut asi­at. Myös oh­jaus­ta ja tie­do­tus­ta voi­daan hoi­taa näi­den taus­ta­ka­na­vien kaut­ta.
  • Jaa opis­ke­li­joil­le link­ke­jä esi­mer­kik­si muis­ta so­si­aa­li­sen me­di­an pal­ve­luis­ta, joi­ta lu­en­nol­la käy­te­tään tai verk­ko­si­vuis­ta, joil­ta löy­tyy lisä­tie­to­ja.
  • Kysy pa­lau­tet­ta opi­tus­ta ja op­pi­mi­ses­ta, myös kes­ken lu­en­to­sar­jan: Mikä oli tär­kein tä­nään op­pi­ma­si asia? Mitä edis­ti op­pi­mis­ta­si? Mi­ten taus­ta­ka­na­van hyö­dyn­tä­mi­nen on vai­kut­ta­nut op­pi­mi­see­si? Mikä jäi as­kar­rut­ta­maan?
  • Taus­ta­ka­na­vaa voi­daan hyö­dyn­tää myös yk­si­lö- ja ryh­mä­töi­den esit­te­lys­sä ver­tais­pa­lau­tet­ta an­net­ta­es­sa.

Yksinkertaiset chatit

Yk­sin­ker­tai­set cha­tit toi­mi­vat niin läp­pä­reil­lä kuin mo­bii­li­lait­teil­la il­man eril­lis­tä so­vel­lus­ta, vaik­ka osaan sel­lai­nen­kin on tar­jol­la. Nii­den avul­la voi ak­ti­voi­da opis­ke­li­joi­den vuo­ro­vai­ku­tus­ta lu­en­noil­la ja nii­tä voi käyt­tää myös kurs­sin tai yk­sit­täi­sen ta­pah­tu­man taus­ta­kana­vana. Nii­den ei ole tar­koi­tus kor­va­ta esi­mer­kik­si Mood­len moni­pol­vis­ta pi­dem­pää kes­kus­te­lua.

Yk­sin­ker­tai­nen chat toi­mii hie­man Twit­te­rin ta­voin, mut­ta omi­nai­suuk­sia on ra­ja­tum­min eikä kes­kus­te­lu ole niin jul­kis­ta. Cha­tin saa tar­vit­ta­es­sa käyt­töön muu­ta­mal­la klik­kauk­sel­la. Twit­ter puo­les­taan edel­lyt­tää kir­jau­tu­mis­ta ja enem­män opet­te­lua, mut­ta toi­saal­ta se on moni­käyt­töi­nen am­ma­til­li­sen ver­kos­toi­tu­mi­sen ja vuo­ro­vai­ku­tuk­sen vä­li­ne oppi­lai­tok­sen ulko­puo­lel­la­kin. Lu­vun lo­pus­sa on sii­tä muu­ta­mia esi­merk­ke­jä ja ohje­diat.


Twitter

Kun chat ja Twit­ter toi­mi­vat lu­en­noil­la taus­ta­ka­na­vi­na, on opet­ta­jan hyvä ajoit­tain muis­tut­taa niis­tä ja teh­dä ky­sy­myk­siä sekä nos­taa esiin kom­me­ntoi­ta­via näkö­kul­mia. Opet­ta­jan on myös hyvä vä­lil­lä py­säh­tyä kat­so­maan ja kom­men­toi­maan kes­kus­te­lua. Opis­ke­li­jat­han nä­ke­vät sen koko lu­en­non ajan omil­ta ko­neil­taan. Opet­ta­ja voi huo­mi­oi­da esil­le nous­seet ky­sy­myk­set ja poh­din­nat lu­en­nos­saan. Toi­si­naan nii­hin on syy­tä pa­la­ta seu­raa­val­la lu­en­nol­la.

Jos käy­tös­sä on kak­si näyt­töä, kan­nat­taa taus­ta­ka­na­va hei­jas­taa niis­tä toi­sel­le. Muu­toin voi vuo­ro­tel­la pro­jek­to­ri­nä­ky­mää mui­den ma­te­ri­aa­lien ja taus­ta­ka­na­van vä­lil­lä tai voi seu­ra­ta kes­kus­te­lua tab­le­til­ta esi­mer­kik­si pari­po­ri­nan ai­ka­na tai kun olet aktivoinut oppijoita työskentelemään hetken yksin tai ryhmissä.

Jos käy­tös­sä on kak­si näyt­töä, kan­nat­taa taus­ta­ka­na­va hei­jas­taa niis­tä toi­sel­le. Muu­toin voi vuo­ro­tel­la pro­jek­to­ri­nä­ky­mää mui­den ma­te­ri­aa­lien ja taus­ta­ka­na­van vä­lil­lä tai voi seu­ra­ta kes­kus­te­lua tab­le­til­ta esi­mer­kik­si pari­po­ri­nan ai­ka­na tai kun op­pi­jat te­ke­vät säh­köi­siä ky­se­lyi­tä.

Yk­sin­ker­tai­nen chat vai Twit­ter?

Yk­sin­ker­tais­ta chat­tia voi käyt­tää tun­ne­tum­man Twit­te­rin ta­voin. Suu­rin ero on, että Twit­te­ris­sä saa­daan ulko­puo­li­set­kin ta­hot mu­kaan kes­kus­te­luun, sil­lä kes­kus­te­lu on useim­mi­ten jul­kis­ta. Toi­saal­ta Twit­te­rin käyt­töön­otto vaa­tii opet­te­lua. Twit­ter ää­nes­tet­tiin seit­se­mä­nä vuon­na pe­rät­täin (2009-2015) op­pi­mi­sen par­haak­si pal­ve­luk­si ja 2020 se on yhä kymmenen kärjessä nel­jän­te­nä. Vaik­ka sitä lu­en­noil­la­kin käy­te­tään, Suo­mes­sa se lie­nee vie­lä use­am­min opet­ta­jan oman am­ma­til­li­sen ke­hit­ty­mi­sen ja vuo­ro­vai­ku­tuk­sen vä­li­ne.

Kun Twit­te­riä hyö­dyn­ne­tään tie­tyl­lä opin­to­jak­sol­la, kan­nat­taa sil­le so­pia oma hash­tag. Esi­mer­kik­si #Chan­ging­LE oli käy­tös­sä Tam­pe­reen yli­o­pis­ton vuo­sit­tai­sel­la op­pi­mis­ym­pä­ris­tö­jen kurs­sil­la. #itk2021 puo­les­taan ak­ti­voi­tuu vuosittain In­ter­ak­tii­vi­nen tek­niik­ka kou­lu­tuk­ses­sa -kon­fe­rens­sin ai­kaan, vuo­si­lu­vun vain muut­tu­es­sa.

Onko lu­en­to­sar­ja­si ai­koi­hin joku iso ky­sei­sen alan kon­fe­rens­si tai muu ta­pah­tu­ma? Mitä jos avaat lu­en­non al­kuun kon­fe­rens­sin Twit­ter-kes­kus­te­lun pro­jek­to­ris­ta esi­mer­kik­si Walls.io tai Vi­sib­let­weets -si­vun kaut­ta? Näin voit­te het­ken seu­ra­ta kes­kus­te­lua. Tämä on­nis­tuu jäl­kim­mäi­sel­lä il­man kir­jau­tu­mis­ta.

Twitter vuorovaikutuksen välineenä

Twitter on maksuton yhteisöpalvelu, jossa viestitään 280 merkin pituisten viestien eli tviittien (engl. tweet) avulla. Viesteissä on usein kuvia tai linkkejä. Perusajatuksena on julkinen keskustelu, vaikka tilin suojaaminenkin on mahdollista. Diasarja esittelee Twitterin käyttämistä, ominaisuuksia ja mahdollisuuksia hyödyntää sitä esimerkiksi opetuksessa.

5. Sanapilvet

Sana­pil­vien avul­la voi koo­ta suu­ren­kin ryh­män tai yk­sit­täi­sen opis­ke­li­jan osaa­mis­ta tai aja­tuk­sia yh­teen. Alla ole­vas­sa dia­sar­jas­sa esi­tel­lään ken­ties lu­en­to-ope­tuk­ses­sa hyö­dyl­li­sin Ans­wer­Gar­den. Se toi­mii eri lait­teil­la il­man so­vel­lus­ten la­taa­mis­ta tai kir­jau­tu­mis­ta ja se on yksi har­vois­ta sana­pil­vis­tä, jon­ka ryh­mä voi luo­da yh­des­sä.

Sana­pil­viä on hyö­dyn­net­ty myös esi­mer­kik­si opin­näy­te­töi­den oh­jaa­mi­ses­sa. Täl­löin opin­näy­te­työs­tä tai sen osas­ta teh­dään sana­pil­vi. Näin näh­dään käy­te­tyim­mät kä­sit­teet, jot­ka voi­vat oh­ja­ta kes­kus­te­lua. Ennen sanapilven tekemistä teksti kannattaa perusmuotoistaa (ks. Tarmo Toikkasen bloggaus ja perusmuotoistaja-työkalu). Myös käy­te­tyim­mät täy­te­sa­nat (ja, mut­ta, kun,..) on syy­tä pois­taa, samoin mahdolliset itsestään selvyydet kuten sana lukio, jos kyse on lukio-opetusta koskevasta opinnäytetyöstä. 

Link­ki kah­teen sana­pil­vi­pal­ve­luun ja ohjevideoihin 

  • Ans­wer­Gar­den, kun ha­lu­at että ryh­mä luo yh­tei­sen sana­pil­ven.
  • Wor­dArt, kun ha­lu­at, että jo­kai­nen luo­da oman sana­pil­ven ja voi mää­ri­tel­lä sen muo­don, vä­rit, fon­tin ym. Tätä voidaan käyttää ryhmän yhteisenä työkaluna, mikäli yksi toimii kirjurina ja kirjaa sanat samaan sanapilveen.
  • Ohjevideot ja lisää käyttöideoita löydät Matleenan bloggauksesta Sanapilvet opetuksessa (3/2020).


Ko­kei­le vas­taa­mis­ta alle upo­tet­tuun Ans­wer­Gar­de­niin

  • Kir­joi­ta jo­kai­nen vas­tauk­se­si oma­na vies­ti­nään!
  • Näet oman vastauksesi vasta päivitettyäsi selaimen tai klikkaamalla alaosan Refresh-nappia.


Sanapilvet opetuksessa

Diasarja esittelee maksuttomia ja kirjautumatta toimivia sanapilvisovelluksia, mm. WordArt ja AnswerGarden. Niitä voi hyödyntää mm. opetuksessa, luennoilla, konferenssiesityksissä ja kehittämistyössä. Lisää diasarjoja ja bloggauksia verkon sovelluksista ja digipedagogiikasta: https://www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html

6. Muistitaulut

Lu­en­noil­la ja muus­sa­kin ope­tuk­ses­sa voi hyö­dyn­tää di­gi­taa­li­sia muis­ti­tau­lu­ja. Fläp­pi­pa­pe­rin ta­voin ne so­pi­vat sekä opet­ta­jan muis­tiin­pa­noil­le, ryh­män kom­men­teil­le ja kysymyksille että pienryh­mien työs­ken­te­lyn avuk­si. Kaik­ki täs­sä esi­tel­lyt sovellukset edel­lyt­tä­vät vain opet­ta­jan tai yh­den ryh­män jä­se­nen kir­jau­tu­mis­ta. Nämä toi­mi­vat se­lai­mel­la, myös mo­bii­li­lait­teis­sa, vaik­ka osaan on tar­jol­la myös mak­su­ton so­vel­lus.

Ohjeita ja esimerkkejä muistitaulusovelluksista 

Muis­ti­tau­lu­so­vel­luk­sia on ver­kos­sa usei­ta. Niis­tä ope­tuk­ses­sa suo­si­tuin lie­nee Pad­let, joka to­sin jokunen vuo­si sit­ten ra­ja­si uusien käyttäjien mak­sut­to­mien yhtä­ai­kais­ten Pad­let-sei­nien mää­rän kol­meen (tai suo­sit­te­li­jan lin­kis­tä liit­ty­vien osal­ta nel­jään). Vanhat seinät saa talteen useassakin tiedostomuodossa ja poistettuaan Padletin, saa luoda vastaavan määrän uusia. Kun kir­jau­dut pal­ve­luun va­lit­se käyt­tä­jä­ni­me­si huo­lel­la, sil­lä sii­tä tu­lee osa Pad­let-sei­nie­si osoi­tet­ta. Muu­ten­kin on aina hyvä käy­dä muok­kaa­mas­sa pro­fii­lin ase­tuk­set, kun uu­teen pal­ve­luun kir­jau­tuu. 

Flin­ga on suo­ma­lai­nen pal­ve­lu, mil­lä voi mak­sut­ta luo­da vii­si yhtä­ai­kais­ta muis­ti­tau­lua. Moni korkea-asteen oppilaitos on hankkinut siitä kampuslisenssin (tarkista oman organisaatiosi tilanne). Sekin on hyvä sovellus, mutta huomattavasti Padletia yksinkertaisempi. Siinä on kaksi vaihtoehtoa viestien asettelulle (Padletissa kahdeksan) ja viestit voivat sisältää tekstiä, kuvia ja linkkejä. Muita sovelluksia ovat esim. yksinkertaisemmat Lino ja Google Jamboard sekä Teamsin luonnoslehtiö eli Microsoft Whiteboard (ks. Microsoftin ohje). 


Padlet opetuksessa

Padlet on suosittu etenkin opetuksessa paljon käytetty muistitaulusovellus. Se on helppo ja monipuolinen ja sen avulla voi luoda työkentely-ympäristön ryhmälle tai yksittäisille oppijoille. Se sopii myös esim. kommentoitujen linkkien jakamiseen tai kuratointiin. Maksutta saat 3-4 yhtäaikaista muistitaulua.



Tehty Padletilla


Tehty Padletilla

7. Sähköiset kyselytyökalut

In­ter­net on täyn­nä mak­sut­to­mia pal­ve­lui­ta, joi­den avul­la voi teh­dä eri­lai­sia pie­niä ky­se­lyi­tä opis­ke­li­joil­le joko lu­en­nol­la tai an­taa nii­tä ko­to­na teh­tä­väk­si. Niin Suo­mes­sa kuin muu­al­la­kin Ka­hoot on pitkään ollut yksi suosituimmista sovelluksista. Eni­ten sitä käy­te­tään tie­to­kil­pai­luis­sa, mut­ta se toi­mii hy­vin myös mie­li­pide­ky­se­lyis­sä tai osaa­mi­sta kar­toit­ta­mi­se­ssa ja sopii nykyisin kotitehtäviin. Quizizz on hyvin samankaltainen sovellus. Sekin on opettajille maksuton ja sen ilmaisversio on Kahootia monipuolisempi.

Googlen ja Microsoftin pilvipalveluiden kautta voi käyttää niiden Forms-lomaketyökalua, minkä avulla voi tehdä erilaisia kyselyitä ja kokeena käytettynä niihin saa myös automaattisen pisteytyksen.  Quiz­let puo­les­taan on kah­dek­sal­la teh­tä­vä­tyy­pil­lään pal­jon käy­tet­ty eten­kin ter­mien ja vie­rai­den kiel­ten opis­ke­lus­sa. Kie­lek­si voi va­li­ta myös ma­te­ma­tii­kan tai ke­mi­an saa­dak­seen eri­kois­merk­ke­jä käyt­töön. Live-ky­se­lyt tu­ke­vat ver­tais­op­pi­mis­ta ja niis­sä ryh­mät ki­saa­vat toi­si­aan vas­taan. Eri­lai­sis­sa teh­tä­vis­sä voi­daan yh­dis­tää teks­tiä ja ku­via tai ku­vas­sa ole­via koh­tei­ta (Di­ag­ram-teh­tä­vät).

Mo­niin säh­köi­siin op­pi­mis­ym­pä­ris­töi­hin kuu­luu moni­puo­li­sia koe- ja teh­tä­vä­työ­ka­lu­ja, jois­sa on myös automaattisesti ­tar­kas­tu­via teh­tä­viä. Mood­le-, WordP­ress- ja Dru­pal-ym­pä­ris­töi­hin on saatavilla H5P-työ­ka­lut, mihin kuuluu noin 50 eri­lais­ta si­säl­tö­tyyp­piä, pe­liä tai teh­tä­vää, jois­ta op­pi­ja saa vä­lit­tö­män pa­laut­teen. Voit tutustua esimerkkeihin ja ohjeisiin Matleenan blogin H5P-työkalujen sivulla. Esimerkit löydät tämän oppaan kanssa samasta Moodlesta. 

Lu­en­noil­la tai muussa opetuksessa käy­tet­tä­vien pik­ku­ky­se­lyi­den te­ke­mi­nen on help­poa. Pie­ni kil­pai­lu voi aut­taa muistamaan sen, mitä ei asi­as­ta vie­lä tiennyt, var­sin­kin kun valintoihinsa saa vä­lit­tö­män pa­laut­teen ja vas­tauk­set käy­dään läpi yh­des­sä. Opet­ta­jien li­säk­si myös op­pi­jat kan­nat­taa val­jas­taa täl­lais­ten ky­se­lyi­den te­ki­jöik­si. Ryh­mä­töi­tä tai tut­kiel­mia esi­tel­tä­es­sä, voi­si lo­puk­si olla ryh­män te­ke­mä Ka­hoot- tai Qui­zizz-ky­se­ly työn kes­kei­sim­mis­tä tee­mois­ta tai vaik­ka tut­ki­mus­men­etel­mis­tä. Lu­en­to­sar­jaan voi­daan liit­tää opin­to­pii­ri­työs­ken­te­lyä, jol­loin ku­kin opin­to­pii­ri te­kee vuo­rol­laan pie­nen ky­se­lyn lu­en­non kes­kei­sim­mis­tä tee­mois­ta seu­raa­van lu­en­non al­kuun.

Lä­hes kaik­ki ky­se­ly­työ­ka­lut toi­mi­vat niin, että opet­ta­jan täy­tyy kir­jau­tua, mut­ta opis­ke­li­joi­den ei. Yleen­sä opet­ta­ja saa tu­lok­set Ex­cel-tie­dos­to­na. Kun te­kee uu­den ky­se­lyn, voi va­li­ta, onko se vain omaan käyt­töön vai ja­kaa­ko sen jul­ki­ses­ti muil­le­kin kir­jau­tu­neil­le käyt­tä­jil­le, mikä on suo­si­tel­ta­vaa. Mo­neen pal­ve­luun kir­jau­tu­es­saan saa käyt­töön­sä jopa mil­joo­nia ky­se­lyi­tä, joi­ta voi käyttää sellaisenaan tai ko­pi­oi­da it­sel­le ja sit­ten muo­ka­ta ha­lu­a­mal­laan ta­val­la tai vaik­ka kään­tää toi­sel­le kie­lel­le.

Kun ky­se­lyi­hin liit­tää ku­via, voi käyt­tää omia tai hyö­dyn­tää avoi­mel­la Cre­a­ti­ve Com­mons –li­sens­sil­lä ja­et­tu­ja (ks. Avoi­met CC-li­sens­sit -dia­sar­ja). Esi­mer­kik­si Pi­xa­bay-sivuston laa­jaa yli kahden mil­joo­nan ku­van ja lukuisten lyhyiden videoklippien va­li­koi­ma on käy­tet­tä­vis­sä tekijänoikeusvapaasti niin, ettei edes tekijää ja lähdettä tarvitse mainita, joskin se on aina kohteliasta tehdä. Huo­maa, että pal­ve­lu tar­jo­aa haun jäl­keen ensimmäisellä rivillä Shut­ters­tock-vesi­lei­mat­tu­ja mak­sul­li­sia ku­via pal­ve­lun ra­hoit­ta­mi­sek­si.

Alle upo­te­tus­sa dia­sar­jas­sa on var­sin laa­ja koon­ti eri­lai­sis­ta mak­sut­to­mis­ta koe- ja ky­se­ly­työ­ka­luis­ta. Dia­sar­jan alus­ta näet jär­jes­tyk­ses­sä kaik­ki sii­nä esi­tel­lyt pal­ve­lut. Mat­lee­nan blo­gin säh­köis­ten ko­kei­den si­vul­ta löy­dät uu­sim­pien oh­jei­den ohel­la lin­kit noin 20 ky­se­lyyn, mi­hin voit tu­tus­tua vas­taa­mal­la sekä we­bi­naa­ri­tal­len­tei­ta ai­hees­ta. Tutustuminen kyselyihin ensin oppijan näkökulmasta kyselyyn vastaamalla voi aut­taa ar­vi­oi­maan nii­den toi­mi­vuut­ta omas­sa ope­tuk­ses­sa.

Sähköiset kokeet ja arviointi

Diaesitys esittelee parisenkymmentä ainakin peruskäytön osalta opettajille maksutonta sovellusta, joiden avulla voi tehdä kokeita ja erilaisia kyselyitä. Suosittuja sovelluksia ovat mm. Kahoot, Quizizz, ja Quizlet. Niitä voi hyödyntää oppijoiden arvioinnissa ja/tai erilaisissa koulutus- ja ryhmätilanteissa yleisön osallistamiseen. Linkkejä esimerkkikyselyihin löydät Matleenan blogin sähköisten kokeiden sivulta: https://www.matleenalaakso.fi/p/sahkoiset-kokeet.html

H5P-työkalut

H5P-työkalut ovat saatavissa Moodle-, WordPress- ja Drupal-ympäristöön. Niiden avulla voi luoda interaktiivisia sisältöjä esimerkiksi oppimateriaaleiksi tai luoda tehtäviä, joista oppija saa välittömän palautteen. Lue lisää ja katso esimerkit ja toimivat hyperlinkit: https://www.matleenalaakso.fi/p/h5p.html Blogista löydät lisää vinkkejä muidenkin verkon sovellusten hyödyntämiseen.

8. Opi lisää digin opetuskäytöstä

Hyviä lähteitä digipedagogiikasta

  • Opehommat: listaus mm. opetusalan blogeista ja sadoista ammatillisista Facebook-ryhmistä.
  • Avointen oppimateriaalien kirjasto: avointa materiaalia kaikille kouluasteille, sekä oppiaineiden teemoista että mm. verkkopedagogiikasta.
  • Twitter ja muutkin somekanavat: #digipeda #etäopetus #etätyö #fasilitointi jne.

Matleenan blogi ja materiaalit