3. QR-koodit

Mikä on QR-koodi ja miten se luetaan?

QR-koo­dit (=Quick Res­pon­se, ruu­tu­koo­di) ovat ikään kuin kuva­link­ke­jä. Ne ovat yk­sin­ker­tai­sia teh­dä ja lu­kea ja ne toi­mi­vat eten­kin sil­loin, kun ha­lu­taan ja­kaa link­ki mo­bii­li­lait­teel­la hel­pos­ti lu­et­ta­vaan muo­toon. Koo­dien avul­la voit vie­dä di­gi­taa­lis­ta si­säl­töä pa­pe­ri­e­sit­tei­siin, teh­tä­vä­mo­nis­tei­siin tai ju­lis­tei­siin. 

Jos käy­tet­tä­vis­sä on yh­tei­nen säh­köi­nen alus­ta, vaik­ka Mood­le tai Pad­let, lin­kit on kä­te­vä ja­kaa nii­den kaut­ta. Esi­tys­di­oi­hin lin­kit kan­nat­taa lait­taa sekä QR-koo­di­na mo­bii­li­lait­tei­den käyt­tä­jil­le ja link­ki­teks­ti­nä muil­le. Lu­en­nol­la jo­kai­sel­ta ei QR-koo­din lu­ke­mi­nen vält­tä­mät­tä on­nis­tu pai­kal­taan. Pien­ryh­mä­ti­las­sa ti­lan­ne on toi­nen ja siel­lä on help­po tar­vit­ta­es­sa ot­taa muu­ta­ma as­kel lä­hem­mäk­si näyt­töä, jot­ta koo­din saa lu­et­tua.

QR-koo­de­ja lu­e­taan mo­bii­li­lait­tei­den il­mai­sil­la QR-koo­di­lu­ki­joil­la, joi­ta löy­tyy so­vel­lus­kau­pas­ta, esim. QR Re­a­der (iOS) tai QR Droid Code Skanner (And­roid). QR-koo­di lu­e­taan kat­so­mal­la koo­dia lu­ki­ja­so­vel­luk­sen läpi. So­vel­luk­ses­ta ja sen ase­tuk­sis­ta riip­pu­en koo­din si­säl­tö avau­tuu heti tai näet lin­kin, mitä klik­kaa­mal­la si­säl­tö avau­tuu. QR-koo­din voi lu­kea myös Snapc­hat-so­vel­luk­sel­la. Li­säk­si iOS-mo­bii­li­lait­teen ka­me­ra (iOS 11 alk.) tun­nis­taa koo­din, kun kat­sot koo­dia ka­me­ran lins­sin läpi.

QR-koo­di on useim­mi­ten link­ki verk­ko­si­vul­le. Mo­bii­li­lait­teel­la kir­joi­tat hel­pos­ti se­lai­meen Hel­sin­gin Sa­no­mien osoit­teen hs.fi mut­ta kun link­ki on pit­kä, se on hel­pom­pi ava­ta QR-koo­dis­ta.

Miten QR-koodeja tehdään?

Ver­kos­sa on suu­ri mää­rä mak­sut­to­mia so­vel­luk­sia ja si­vus­to­ja QR-koo­din te­ke­mi­seen ja toi­si­naan se löy­tyy so­vel­luk­ses­ta val­mii­na.

Te­ke­mä­si koo­din saat tal­teen klik­kaa­mal­la sitä hii­ren oi­ke­al­la ja va­lit­se­mal­la: Tal­len­na kuva ni­mel­lä. Mo­bii­li­lait­teel­la saat koo­din tal­teen pai­na­mal­la sitä sor­mel­la. Qr-koo­dit.fi/ge­ne­raat­to­ri on yk­sin­ker­tai­nen suo­men­kie­li­nen si­vus­to. Koo­din voi siellä luo­da il­man kir­jau­tu­mista. Va­lit­se en­sin koo­din tyyp­pi ja li­sää sit­ten si­säl­tö. Useim­mi­ten koo­dis­ta avau­tuu link­ki, sen luot koh­das­ta URL.

Jos ha­lu­at teh­dä lin­kin pit­käs­tä verk­ko-osoit­tees­ta (esim. Of­fi­ce 365:n tai Goog­len ja­e­tut do­ku­men­tit), link­ki kan­nat­taa ly­hen­tää en­nen QR-koo­din te­ke­mis­tä, jot­ta koo­dis­ta tu­lee hel­pom­min lu­et­ta­va. Tä­män voi teh­dä il­man kir­jau­tu­mis­ta esim. bit­ly.com verk­ko­si­vul­la. Jos kir­jau­dut, voit itse va­li­ta osoit­teen lop­pu­osan, http://bit.ly/vk-oppaita viitaten verkkokurssioppaisiin. Täl­lai­nen osoi­te on lu­en­to­sa­lis­sa kä­te­vää ja­kaa opis­ke­li­joil­le koo­din ohel­la.


QR-koodit opetuksessa


Kun lu­en­noil­la tai muus­sa ope­tuk­ses­sa käy­te­tään – vä­lil­lä en­nal­ta suun­nit­te­le­mat­ta – yk­sin­ker­tai­sia so­men pal­ve­lui­ta, QR-koo­di voi olla ja­ka­mi­seen hel­pom­pi ja no­pe­am­pi tapa kuin se, että jo­kai­nen kir­jau­tuu Mood­leen. Toki lin­kit kan­nat­taa usein vie­dä myös sin­ne.

  • Di­gi­taa­lis­ta si­säl­töä pa­pe­ril­le, esim. ohje­vi­deo mo­nis­tei­siin tai il­moit­tau­tu­mis­lo­ma­ke esit­tee­seen.
  • Link­ki si­vus­tol­le, min­ne lu­en­nol­la ta­pah­tu­neen pari­po­ri­nan näkö­kul­mat tai ky­sy­myk­set ja kommentit koo­taan.
  • Teh­tä­vä­pis­tei­tä luo­kas­sa tai lu­en­to­sa­lis­sa pien­ryh­mis­sä teh­tä­väk­si. QR-koo­dien ta­ka­na voi olla esi­mer­kik­si ky­sy­mys, sii­hen liit­ty­vä vi­deo, vih­je, oi­kea vas­taus, link­ki vas­taus­lo­mak­keel­le tai vih­je seu­raa­van ras­tin si­jain­nis­ta.
  • Työ­huo­neen oves­sa QR-koo­dis­ta voi avau­tua opet­ta­jan ka­len­te­ri tai koti­sivu.
  • La­bo­ra­to­ri­os­sa QR-koo­deis­ta voi au­e­ta käyt­tö­oh­jei­ta, ohje­vi­de­oi­ta tai työ­tur­val­li­suus­oh­jei­ta.
  • Ko­pi­o­ko­neel­la voi olla QR-koo­dis­ta au­ke­a­vat oh­jeet mus­te­ka­se­tin vaih­toon.