Tervetuloa!

Sosiaalisessa mediassa tapahtuva informaatiovaikuttaminen ja siellä levitetty disinformaatio vaikuttavat niin julkisyhteisöjen, yritysten kuin yhdistystenkin toimintaan. Ukrainan sodan ja Suomen Nato-hakemuksen myötä myös valeprofiilien, bottien, huijausten ja muun vahingollisen vaikuttamisen määrä on lisääntynyt.

Uudessa tilanteessa ja toimintaympäristössä on tärkeää, että työyhteisön jokaisella jäsenellä olisi tarvittava informaatiolukutaito eli valmius tunnistaa virheelliset tiedot ja muu informaatiovaikuttaminen sekä kyky suojautua tietojenkalastelulta ja muilta huijauksilta. Valeprofiilien, bottien ja trollien tunnistaminen ja niiden toimintatapojen tunteminen auttavat reagoimaan eri tilanteissa oikealla tavalla.

Salaliittoteoriat, valeuutiset, kuvamanipulaatiot ja deep fake -videot ovat eräitä informaatiovaikuttamisessa käytettyjä keinoja. Varautumisessa tarvitaan kriittistä lukutaitoa, sopivia työkaluja ja faktantarkistustaitoja. Jos väärä tieto on jo ehtinyt levitä, on osattava myös kumota eli debunkata väärä tieto oikealla tiedolla.

Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen ja siltä suojautuminen -tallennepaketti koostuu 3 x 1,5 tunnin mittaisista luennoista. Tallennepaketin käyttöaika on 6 kk.

Näytä polku2: ssa : Ei