Aluetutkimuskurssilla oppilas perehtyy oppikirjan, tietokoneen ja tietoverkon avulla kartografiaan, paikkatietojärjestelmiin sekä tekee oman aluetutkimuksen.

Kurssin työt sopivat mainiosti parityönä tehtäväksi. Yksinkin voi vallan hyvin tehdä. Ainakin toisella oppilaalla työparista tulisi olla kohtuullisen hyvät tietokoneiden peruskäyttötaidot. Aluetutkimus laaditaan WORD -ohjelmalla. Wordilla tehtyä aluetutkimusta havainnollistetaan käsin piirretyillä ja tietokoneelle skannatuilla kartoilla samoin kuin esim. excel -ohjelmalla laadituilla graafisilla kuvaajilla. Lisäksi tulee osata etsiä tietoa tietoverkosta.

Kurssilla teet seuraavat tehtävät:

Tehtävä 1: Opiskelet itsenäisesti oppikirjan asiat kartografiasta ja paikkatietojärjestelmistä ja vastaat näistä osioista laadittuihin tehtäviin.

Tehtävä 2: Aluetutkimuksen teko.

Tässä kurssissa tärkeää on laadukkaan aluetutkimuksen teko! Teet aluetutkimuksen jostakin Suomen kunnasta tai kylästä, kaupunginosasta, maasta tai vielä laajemmasta alueesta. Tämä on koko kurssin keskeisin tuotos ja eniten aikaa vaativa osio. Tästä tuotoksena vähintään 15-20 sivun mittainen aluetutkimus, jota havainnollistat kartoilla, kaavioilla, diagrammeilla ja kuvilla mielikuvituksesi mukaan. Kartat vaaditaan ehdottomasti! Kartat suositan piirrettäväksi vapaalla kädellä kuten YO-kirjoituksissakin (tarkoituksenamme ei ole opetella jäljentämistä!)  Ohjeet oppikirjan sivuilla 87 - 97.

Viimeksi muutettu: keskiviikko 4. heinäkuu 2012, 16.02