5. Sanapilvet

Sana­pil­vien avul­la voi koo­ta suu­ren­kin ryh­män tai yk­sit­täi­sen opis­ke­li­jan osaa­mis­ta tai aja­tuk­sia yh­teen. Alla ole­vas­sa dia­sar­jas­sa esi­tel­lään ken­ties lu­en­to-ope­tuk­ses­sa hyö­dyl­li­sin Ans­wer­Gar­den. Se toi­mii eri lait­teil­la il­man so­vel­lus­ten la­taa­mis­ta tai kir­jau­tu­mis­ta ja se on yksi har­vois­ta sana­pil­vis­tä, jon­ka ryh­mä voi luo­da yh­des­sä.

Sana­pil­viä on hyö­dyn­net­ty myös esi­mer­kik­si opin­näy­te­töi­den oh­jaa­mi­ses­sa. Täl­löin opin­näy­te­työs­tä tai sen osas­ta teh­dään sana­pil­vi. Näin näh­dään käy­te­tyim­mät kä­sit­teet, jot­ka voi­vat oh­ja­ta kes­kus­te­lua. Ennen sanapilven tekemistä teksti kannattaa perusmuotoistaa (ks. Tarmo Toikkasen bloggaus ja perusmuotoistaja-työkalu). Myös käy­te­tyim­mät täy­te­sa­nat (ja, mut­ta, kun,..) on syy­tä pois­taa, samoin mahdolliset itsestään selvyydet kuten sana lukio, jos kyse on lukio-opetusta koskevasta opinnäytetyöstä. 

Link­ki kah­teen sana­pil­vi­pal­ve­luun ja ohjevideoihin 

  • Ans­wer­Gar­den, kun ha­lu­at että ryh­mä luo yh­tei­sen sana­pil­ven.
  • Wor­dArt, kun ha­lu­at, että jo­kai­nen luo­da oman sana­pil­ven ja voi mää­ri­tel­lä sen muo­don, vä­rit, fon­tin ym. Tätä voidaan käyttää ryhmän yhteisenä työkaluna, mikäli yksi toimii kirjurina ja kirjaa sanat samaan sanapilveen.
  • Ohjevideot ja lisää käyttöideoita löydät Matleenan bloggauksesta Sanapilvet opetuksessa (3/2020).


Ko­kei­le vas­taa­mis­ta alle upo­tet­tuun Ans­wer­Gar­de­niin

  • Kir­joi­ta jo­kai­nen vas­tauk­se­si oma­na vies­ti­nään!
  • Näet oman vastauksesi vasta päivitettyäsi selaimen tai klikkaamalla alaosan Refresh-nappia.


Sanapilvet opetuksessa

Diasarja esittelee maksuttomia ja kirjautumatta toimivia sanapilvisovelluksia, mm. WordArt ja AnswerGarden. Niitä voi hyödyntää mm. opetuksessa, luennoilla, konferenssiesityksissä ja kehittämistyössä. Lisää diasarjoja ja bloggauksia verkon sovelluksista ja digipedagogiikasta: https://www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html