6. Muistitaulut

Lu­en­noil­la ja muus­sa­kin ope­tuk­ses­sa voi hyö­dyn­tää di­gi­taa­li­sia muis­ti­tau­lu­ja. Fläp­pi­pa­pe­rin ta­voin ne so­pi­vat sekä opet­ta­jan muis­tiin­pa­noil­le, ryh­män kom­men­teil­le ja kysymyksille että pienryh­mien työs­ken­te­lyn avuk­si. Kaik­ki täs­sä esi­tel­lyt sovellukset edel­lyt­tä­vät vain opet­ta­jan tai yh­den ryh­män jä­se­nen kir­jau­tu­mis­ta. Nämä toi­mi­vat se­lai­mel­la, myös mo­bii­li­lait­teis­sa, vaik­ka osaan on tar­jol­la myös mak­su­ton so­vel­lus.

Ohjeita ja esimerkkejä muistitaulusovelluksista 

Muis­ti­tau­lu­so­vel­luk­sia on ver­kos­sa usei­ta. Niis­tä ope­tuk­ses­sa suo­si­tuin lie­nee Pad­let, joka to­sin jokunen vuo­si sit­ten ra­ja­si uusien käyttäjien mak­sut­to­mien yhtä­ai­kais­ten Pad­let-sei­nien mää­rän kol­meen (tai suo­sit­te­li­jan lin­kis­tä liit­ty­vien osal­ta nel­jään). Vanhat seinät saa talteen useassakin tiedostomuodossa ja poistettuaan Padletin, saa luoda vastaavan määrän uusia. Kun kir­jau­dut pal­ve­luun va­lit­se käyt­tä­jä­ni­me­si huo­lel­la, sil­lä sii­tä tu­lee osa Pad­let-sei­nie­si osoi­tet­ta. Muu­ten­kin on aina hyvä käy­dä muok­kaa­mas­sa pro­fii­lin ase­tuk­set, kun uu­teen pal­ve­luun kir­jau­tuu. 

Flin­ga on suo­ma­lai­nen pal­ve­lu, mil­lä voi mak­sut­ta luo­da vii­si yhtä­ai­kais­ta muis­ti­tau­lua. Moni korkea-asteen oppilaitos on hankkinut siitä kampuslisenssin (tarkista oman organisaatiosi tilanne). Sekin on hyvä sovellus, mutta huomattavasti Padletia yksinkertaisempi. Siinä on kaksi vaihtoehtoa viestien asettelulle (Padletissa kahdeksan) ja viestit voivat sisältää tekstiä, kuvia ja linkkejä. Muita sovelluksia ovat esim. yksinkertaisemmat Lino ja Google Jamboard sekä Teamsin luonnoslehtiö eli Microsoft Whiteboard (ks. Microsoftin ohje). 


Padlet opetuksessa

Padlet on suosittu etenkin opetuksessa paljon käytetty muistitaulusovellus. Se on helppo ja monipuolinen ja sen avulla voi luoda työkentely-ympäristön ryhmälle tai yksittäisille oppijoille. Se sopii myös esim. kommentoitujen linkkien jakamiseen tai kuratointiin. Maksutta saat 3-4 yhtäaikaista muistitaulua.



Tehty Padletilla


Tehty Padletilla