Tutkimusaiheita erilaisista ekosysteemeistä
Tutkimusaiheita erilaisista ekosysteemeistä
Ympäristöekologinen pikkututkimus
Valitse yksi aihe ja toteuta se ohjeen mukaan. Käytä tutkimuksesi teoriatiedon perustana luotettavia lähteitä ja merkitse lähteet lähdeluetteloon.
A. Tutkimus kaupunkiluonnosta: Tarkkaile asuinalueesi tai kotiseutusi rakennettua ympäristöä. Tee lajistosta pienimuotoinen "tutkimus", jossa selvität seuraavia asioita.
- Millaisia kasvi- ja eläinlajeja siellä tavataan? Mainitse muutamia.
- Mitkä tekijät vaikuttavat kyseisten lajien selviytymiseen rakennetussa ympäristössä?
- Millaisia luonnonvaraisten lajien selviytymistä heikentäviä tekijöitä alueella on?
- Millaisilla muutoksilla alueesta voisi tulla parempi luonnonvaraisille lajeille ihmisen toimintaa kuitenkaan kauheasti rajoittamatta?
- Ota kuvia alueesta ja liitä niitä vastaukseesi. Selvitä kuvien avulla tekijöitä, jotka vaikuttavat lajien selviämiseen kaupunkiluonnossa.
B. Metsän sukkessiokehitys
-
Tee kuvaamalla ja raportoimalla selvitys metsän sukkessiosta.
-
Valitse esimerkkialueeksi jokin pioneerivaiheessa oleva tuore tai kuiva kangasmetsä. Ota kuvia alueesta sekä saman metsätyypin eri sukkessiovaiheista olevista alueista. Havainnollista näiden kuvien avulla sukkessiokehitystä.
-
Kerro ja esittele eri sukkessiovaiheissa olevien alueiden ominaispiirteitä (esim. metsän ikä, mikä sukkessiovaihe, mitä kasvilajeja).
-
Miten abioottiset tekijät eroavat eri sukkessivaiheissa? Esittele asiaa kuvien avulla tarkemmin.
-
Miten alueen kasvillisuus tulee muuttumaan sukkession edetessä? Perustele.
- Miten ihminen on vaikuttanut tai tulee mahdollisesti vaikuttamaan alueen sukkessioon?
C. Erilaisia vesiekosysteemejä
-
Tee pieni vertaileva tutkimus, jossa selvität karun (oligotrofisen järven) ja runsasravinteisen (eutrofisen) järven abioottisia olosuhteita. Miten ravinteiden määrä, valaistus vedessä, lämpötila jne eroavat kahdessa erilaisessa järvessä?
-
Nimeä järvet ja ota niistä kuvia, joiden avulla havainnollistat asiaa.
-
Millä tavalla erilaiset abioottiset ympäristötekijät vaikuttavat esimerkkijärvien lajistoijhin? Anna lajiesimerkkejä eri trofiatasoilta.
D. Merestä nousevan maan sukkessio.
- Selvitä ensin kirjallisuuslähteiden avulla maankohoamisen vaikutusta rannikkoalueen sukkessioon.
- Ota kuvia erilaisissa sukkessiovaiheissa olevista alueista. Etsi alueelle tyypillisiä tunnusmerkkejä, jotka kertovat maankohoamisen vaikutuksista.
- Millaisia luontoalueita maankohoaminen saa aikaan?
- Selvitä kuvien ja luotettavien lähteiden avulla muutosta. Kerro sekä ekosysteemitason että lajiston muutoksesta. Millä tavalla ympäristötekijät ovat muuttuneet ja muuttuvat tulevaisuudessa kuvauilla alueilla? Ja millä tavalla samalla maisema ja luonto ovat muuttuneet alueella?
E. Vieraslajit asuinkunnassasi.
Tee selvitys vieraslajeista, joita olet tavannut asuinalueellasi tai asuinkunnassasi. Voit havainnollistaa asiaa kartan avulla. Ota kuvia vieraslajeista ja lisää kuvien ottopaikat kartalle. Voit käyttää apuna esim Google Mapsia ja puhelimen kuvankaappaustoimintoa.
Millaisia toimenpiteitä lajien hävittämiseksi on mahdollisesti tehty? Etsi tietoa netin avulla esim kunnan tai kaupungin ympäristöviranomaisten sivuilta ja paikallislehdistä.