Säteily

Auringon pitkäaaltoiset lämpösäteily ja näkyvä valo ovat maapallon elämän mahdollistajat. Kasvien fotosynteesi perustuu valoenergiaan ja lämpösäteilyn ansiosta maapallolla on elämän kannalta sopivat olosuhteet. Näiden pitkäaaltoisten säteilymuotojen lisäksi maapallolle pääsee auringon lyhytaaltoista ultraviolettisäteilyä. Lyhytaaltoiset gamma- ja röntgensäteet pysähtyvät Maan ilmakehän yläosiin eivätkä siis osu maapallon pinnalle. Auringon säteilystä voit lukea lisää Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Maapallolle tulevan ultraviolettisäteilyn määrä lisääntynyt otsonikerroksen ohentumisen myötä. Mitä korkeammalta aurinko paistaa, sitä voimakkaampaa on UV-säteilyn vaikutus. Liiallinen säteily vaikuttaa tuottajien fotosynteesiin, jolloin kokonaisvaikutukset kohdistuvat koko ekosysteemiin. 

Suurin osa suomalaisten saamasta säteilystä on nk. taustasäteilyä, joka on peräisin kalioperän radioaktiiviten aineiden hajoamisesta. Taustasäteilyn määrä on kuitenkin niin pientä, ettei sillä ole todettu olevan terveysvaikutuksia. Voit lukea taustasäteilystä lisää täältä.

Suurin osa suomalaisten saamasta säteilykertymästä tulee radonista. Radon on hajuton ja mauton radioaktiivinen kaasu, jota vapautuu maa- ja kallioperästä rakennusten sisäilmaan. Siksi radonkaasun esiintymisalueilla radon tulee huomioida rakennustekniikassa, jotta ihmisten altistuminen radonille voidaan ehkäistä. Ulkoilmassa radonista ei ole haittaa. 

Voit lukea lisää säteilystä ja säteilyn vaikutuksista oheisten linkkien avulla. 

Mitä säteily on? - STUK

Säteilyn terveysvaikutuksia - STUK

Ultraviolettisäteilyn vaikutuksia - STUK

Radon - STUK

Viimeksi muutettu: tiistai 12. marraskuu 2019, 16.01