Pääsääntöisesti kolmannen lukiovuoden aikana opiskelija osallistuu ylioppilaskirjoituksiin. Ne järjestetään syksyisin ja keväisin samaan aikaan Suomen lukioissa. Kirjoitukset voi hajauttaa korkeintaan kolmelle kirjoituskerralle, mutta halutessaan kaiken voi kirjoittaa yhden tutkintokerran aikana. Suosituin on kahden kerran hajautus, jolloin opiskelija aloittaa tutkintonsa 3. vuoden syksyllä ja päättää sen 3. vuoden keväällä.

Ylioppilaskirjoitusten tarkoituksena on selvittää, ovatko opiskelijat saavuttaneet lukion opetussuunnitelman mukaiset tiedot ja taidot sekä ovatko opiskelijat saavuttaneet lukion opetussuunnitelman mukaisen riittävän kypsyyden. Eri oppiaineissa järjestettävissä kokeissa mitataan myös, kuinka opiskelija osaa soveltaa oppimaansa.

Ylioppilastutkintotodistuksen saat, kun olet suorittanut lukion oppimäärän. Ylioppilasjuhlaan voit osallistua vain, jos sinulla on suoritettuna koko lukion oppimäärä eli vähintään 75 kurssia. 

Ylioppilastutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden korkea-asteen opintoihin ja sitä käytetään osana korkeakoulujen opiskelijavalintaa. Suomalainen ylioppilastutkinto antaa myös hyvät mahdollisuudet hakeutua ulkomaille opiskelemaan yliopistoihin ja korkeakouluihin. 

Ylioppilastutkinto on kokenut paljon muutoksia 160 vuoden aikana. Suullisista kokeista siirryttiin kirjallisiin kokeisiin, jotka muuttuivat vaiheittain sähköisiksi syksyn 2016 ja kevään 2019 välisenä aikana. 

Seuraava tutkintoa koskeva muutos astuu voimaan keväästä 2022:

Tietokone, Pc, Työpaikalla

Viimeksi muutettu: maanantai 20. huhtikuu 2020, 13.40