Erityisjärjestelyihin liittyvät syyt

Sairaus, vamma tai raskaus

Opiskelijan pitää toimittaa lääkärinlausunto, josta ilmenee diagnoosi ja sairauden tai vamman vaikutukset kokeiden suorittamiseen. Lausunnosta on käytävä ilmi lääkärin erikoisala.

Lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus

Lausunnon antaa erityisopettaja, psykologi tai puheterapeutti. Lisäksi tarvitaan vähintään kahden eri aineryhmän opettajan lausunnot kokelaan suoriutumisesta (äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan lisäksi aineenopettajan lausunto kirjoitettavaa aineen mukaan).

Erityisen vaikea elämäntilanne

Kokelas voi hakea erityisjärjestelyitä lähiomaisen sairastumisen tai kuolemantapauksen takia. Myös vaikea perhetilanne tai raskas oikeudellinen prosessi ovat syitä erityisjärjestelyjen hakemiseen. Kokelas toimittaa koululle lausunnon, jonka on tehnyt kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja tai lääkäri.

Neliportaisen asteikon perusteella voidaan kokelaalle lausuntojen perusteella myöntää

  • oikeus suurentaa kirjaisinkokoa ja käyttää suurempaa näyttöä
  • lisäaika kaksi tuntia
  • pienryhmätila

Erityisvaikeus voidaan huomioida myös arvostelussa, jos on tulossa hylätty arvosana.

Vieraskielisyys

Kokelas voi ilman erillistä hakemusta suorittaa suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärään perustuvan kokeen, jos opiskelijan väestörekisteriin merkitty kieli ei ole suomi, ruotsi tai saame. Kokelaan on opiskeltava lukiossa suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän mukaisesti. Erillisellä hakemuksella myös muu erittäin painava syy voidaan ottaa huomioon. Vieraskielisyyden vuoksi erityisjärjestely on 2 tuntia lisäaikaa muissa kuin vieraan kielen kokeissa.

Huoltajan tai kokelaan on tehtävä erityisjärjestelyihin hakemus, lisäksi tarvitaan äidinkielen ja kirjallisuuden / suomi tai ruotsi toisena kielenä opettajan ja reaaliaineen opettajan lausunto.

Äkillinen tai ennakoimaton tilanne

Kokelaan on oltava välittömästi yhteydessä rehtoriin, joka tekee koepäivää koskevat erityisjärjestelyt (pientila ja/tai lisäaika) neuvotellen lautakunnan kanssa. Opiskelijan etua on mietittävä, haetaanko mitätöintiä vai erityisjärjestelyitä. Lautakunta tekee päätöksen jäljellä oleviin tutkintopäiviin.

Päätös tehdään ehdollisena, jos kokelaan on toimitettava lääkärinlausunto tai muita selvityksiä erityisjärjestelyitä varten. 

Oppiminen, Vihje, Koulu, Aihe, Tausta, Taustaa

Viimeksi muutettu: maanantai 20. huhtikuu 2020, 14.12