Kompensaatio, uusiminen ja tutkinnon täydentäminen
Kompensaatio, uusiminen ja tutkinnon täydentäminen
Kompensaatiota käytetään tutkinnon arvioinnissa silloin, kun jokin pakollinen aine tulee hylätyksi. Siinä onnistuneista koesuorituksista saa hyvitystä. Kun kompensaatio toimii, hylätty koe ei estä ylioppilaaksi pääsyä.
Kompensaation edellytyksenä on, että muista (sekä pakollisista että ylimääräisistä) aineista saadut arvosanat riittävät kompensaatioon. Kompensaatio tehdään automaattisesti, ellei kokelas sitä erikseen kiellä.
Pakollisen hylätyn kokeen arvosana i eli improbatur jaetaan neljään eri tasoon. Kokelaan hyväksyttyjen kokeiden arvosanat muutetaan pisteiksi seuraavasti:
laudatur 7p | eximia cum laude approbatur 6p |
magna cum laude approbatur 5p | cum laude approbatur 4p |
lubenter approbatur 3p | approbatur 2p |
Kompensaatio ei vaikuta muissa aineissa saavutettuihin arvosanoihin.
- i+ tarvitsee 12 kompensaatiopistettä
- i tarvitsee 14 kompensaatiopistettä
- i- tarvitsee 16 kompensaatiopistettä
- i= tarvitsee 18 kompensaatiopistettä
TEHTÄVÄ: Laske, riittävätkö opiskelijan kompensaatiopisteet.
Jos opiskelija saa pakollisesta matematiikasta i- ja hänellä on hyväksyttyjä suorituksia ruotsista (b) ja yhteiskuntaopista (a), äidinkielestä (e), englannista (m) ja psykologiasta (l), tuleeko hänestä kompensaatiolla ylioppilas?
Kokeen uusiminen
Hyväksytyn kokeen saa uusia ilman aikarajoitusta niin monta kertaa kuin haluaa. Voimaan jää paras arvosana.
Hylätyn pakollisen kokeen saa uusia kolme kertaa, jos tutkinto on vielä kesken. Jos pakollisen kokeen kirjoittaa ensimmäistä kertaa kolmannella (viimeisellä) tutkintokerralla ja siitä tulee hylätty arvosana, sen voi yrittää uusia kolmen seuraavan tutkintokerran aikana.
Ylimääräinen hylätty koe ei vaikuta valmistumiseen.
Tutkinnon täydentäminen
Kun ylioppilastutkinto on suoritettu hyväksytysti, voi sitä täydentää sellaisilla oppiaineilla, jotka eivät ole sisältyneet tutkintoon. Samoin tutkintoa voi täydentää jo kirjoitetuista aineista suorittamalla esim. matematiikasta tai kielistä eri tason ylioppilaskokeen.