Väärä, Huonompi, Kilpi, Huomautus

Ylioppilastutkintoon osallistujalle kerrotaan tutkintoon liittyvissä infotilaisuuksia, mitä sanktioita voi olla luvassa vilpin yrittämisestä tai järjestyksen rikkomisesta tutkintotilaisuudessa. Ylioppilastutkintolautakunnan yleisissä määräyksissä ja ohjeissa on tarkasti kerrottu, mitä kaikkea opiskelijan on huomioitava tutkintoa suorittaessaan.

Opiskelijan on noudatettava koulun antamia ohjeita, jotka liittyvät kirjoituksissa sallittuihin digitaalisiin välineisiin.

Tutkintotilaisuudessa pitää osata käyttäytyä niin, ettei siitä ole missään vaiheessa haittaa muille kokelaille. Kokeesta on poistuttava mahdollisimman hiljaa ja rauhallisesti, ettei tavaroiden keräämisestä aiheudu ylimääräistä ääntä.

Koetilaisuuden alussa kokelas saa viedä omalle paikalleen kannettavan tietokoneen ja sallitut langalliset kuulokkeet ja langallisen hiiren. Samalla tarkistetaan opiskelijan mukanaan tuomat eväät ja ettei opiskelijalla ole muuta materiaalia kuin sallittu laskin ja/tai taulukkokirja.

Kiellettyjä yo-kokeessa ovat esim.

  • matkapuhelin ja muut elektroniset laitteet (esim. älykello)
  • tietokoneen langattomat laitteet (esim. Bluetooth-kuulokkeet, langattomat hiiret)
  • muita kokelaita häiritsevä käyttäytyminen (voidaan määrätä poistumaan ja koe hylätään)

Mitä tapahtuu, jos epäillään/huomataan vilppi tai sen yritys tai jos käyttäytyy häiritsevästi?

  • kaikki kyseisen tutkintokerran kokeet hylätään
  • voi menettää myös osallistumisoikeuden seuraavaan tutkintokertaan, jos menettely on toistuvaa tai muuten erityisen vakavaa

Viimeksi muutettu: tiistai 31. maaliskuu 2020, 21.19