Lukujoukot
Lukujoukot
LUONNOLLISTEN LUKUJEN JOUKKO
muodostuu luvuista 0, 1, 2, 3, 4, . . ., mikä merkitään hakasuluilla
Tämä tarkoittaa, että joukkoon kuuluvat 0 ja sitä suuremmat kokonaisluvut. Luonnollisia lukuja on äärettömän paljon (loputtomasti), koska kun arvelet löytäneesi suurimman mahdollisen kokonaisluvun, voit aina kuitenkin lisätä siihen luvun 1 ja saada seuraavan luonnollisen luvun. Luonnollisten lukujen joukkoa voidaan havainnollistaa lukusuoralla:
Kun kaksi luonnollista lukua lasketaan yhteen tai kerrotaan keskenään, summa ja tulo ovat edelleen luonnollisia lukuja.
Vähennyslasku saattaa sen sijaan aiheuttaa ongelmia: , mutta entä ?
Tämä vähennyslasku on mahdollinen, kun käytetään Kokonaislukujen joukkoa
KOKONAISLUKUJEN JOUKKO
muodostuu kaikista kokonaisluvuista
Kokonaislukujen joukko voidaan myös esittää lukusuoralla
Kokonaislukujen joukkoon kuuluvat siis kaikki luonnolliset luvut ja niiden vastaluvut
VASTALUKU
Luvun ja sen vastaluvun summa on 0.
Yleisesti: luvun a vastaluku on - a, koska
Vastaluvun löydät merkitsemällä luvun eteen - merkin. Esimerkiksi luvun 7 vastaluku on -7 ja luvun -10 vastaluku -(-10) = 10.
Luvun -c vastaluku on -(-c) = c ja luvun vastaluku .
Kokonaislukujen summa, erotus ja tulo ovat aina myös kokonaislukuja. Sen sijaan osamäärän suhteen saattaa tulla ongelmia:
RATIONAALILUVUT
Jokaisen rationaalilukujen joukkoon kuuluvan luvun voi ilmaista murtolukuna , missä osoittaja m ja nimittäjä n ovat kokonaislukuja ja .
Mieti, mitkä seuraavista luvuista voit ilmaista murtolukumuodossa eli mitkä niistä siis ovat rationaalilukuja. Ratkaisun löydät alla olevasta ratkaisutiedostosta.
Alla on linkki Ville Sahimaan YouTube-videoon, jossa selviää, miten päättymättömän desimaaliluvun saa muutettua murtolukumuotoon, jos se on jaksollinen. Päättymättömät jaksolliset desimaaliluvut ovat siis rationaalilukuja. Sen sijaan päättymättömiä jaksottomia desimaalilukuja ei voi kirjoittaa murtolukumuotoon, ja ne ovatkin irrationaalilukuja.
REAALILUVUT
Rationaaliluvut ja irrationaaliluvut yhdessä muodostavat reaalilukujen joukon . Reaaliluvut täyttävät koko lukusuoran. Se tarkoittaa, että jokaista lukusuoran pistettä vastaa reaaliluku ja jokaista reaalilukua piste lukusuoralla.
Lukiossa matematiikan tehtävissä käytetään perusjoukkona reaalilukujen joukkoa , jos ei muuta ole mainittu. Poikkeuksena ovat mm. Lukuteoria tai ja lukujonojen indeksit . Syventävillä kursseilla voidaan myös tarvita kompleksilukujen joukkoa , josta voidaan mm. löytää ratkaisu yhtälölle .