Mitä terveys on? 

Mitä sairaus on?

WHO eli maailman terveysjärjestö määrittää terveyden täydelliseksi fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaksi. Käytännössä tätä tilaa ei kukaan pysty saavuttamaan, vaan terveys on yksilötasolla paljolti omiin tuntemuksiin, toimintakykyyn ja voimavaroihin liittyvä kokonaisvaltainen ja omakohtainen tila.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos eli THL määrittää terveyden seuraavasti: Fyysisen, sosiaalisen ja henkisen hyvinvoinnin tila. Laajempi merkitys, kuin pelkkä vaivan tai sairauden puute. Voimavara, jonka avulla myös monet muut hyvinvoinnin osatekijät ja hyvä elämä ylipäänsä voivat toteutua. Terveys on inhimillinen perusarvo ja välttämätön sosiaaliselle ja taloudelliselle kehitykselle. (linkki)

Omakohtainen eli subjektiivinen terveyskäsitys vaihtelee siis omien tuntemusten, voimavarojen ja iän myötä. Kun ihminen pystyy hallitsemaan omaa elämäänsä, huolehtimaan omista tarpeistaan, vaikka hänellä olisikin sairauden diagnoosi, ihminen voi tuntea itsensä terveeksi.

Terveys voidaan lääketieteen toimesta (objektiivinen terveyskäsitys) määrittää hyvinkin rajatusti huomioimalla diagnostoidut sairaudet tai vammat. Ihminen voi myös itse tuntea olevansa sairas, vaikka häneltä ei tutkimuksissa löytyisikään sairautta tai vammaa. 

Mitä on siis koettu terveys? Perehdy oheiseen THL:n aineistoon. Kirjoita oppimispäiväkirjaasi asioita, jotka vaikuttavat terveyden kokemiseen yksilötasolla.

Tee lopuksi aineeseen liittyvä tehtävä.

linkkejä aiheeseen:

Duodecim - mitä terveys on?

THL käsitteitä

Viimeksi muutettu: torstai 19. maaliskuu 2020, 11.37