Liikunnan merkitys terveydelle

Liikunnalla on huomattavia positiivisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Säännöllinen liikkuminen vaikuttaa useimmiten positiivisesti ihmisten psyykkiseen hyvinvointiin esim. vähentämällä stressiä ja parantamalla unenlaatua. Liikunnan on havaittu vaikuttavan myös positiivisesti oppimiseen. Liikunnan fyysiset terveyshyödyt tulevat parhaiten esille, kun liikkuminen on säännöllistä, kohtuullisesti kehoa kuorimittavaa ja jatkuvaa. Liikunnan tulisi siis olla sopivalla tavalla kuormittavaa, mutta sen tulee tuottaa myös positiivisia kokemuksia. Liikuntaa voi harrastaa monin eri tavoin. Toiselle sopii vähemmän kuorimittava terveysliikunta. Terveysliikuntaa on kaikki liikkuminen, jolla on positiivisia vaikutuksia terveyteen. Se voi olla arki- ja hyötyliikuntaa, työ- ja koulumatkojen kulkemista jalan tai pyöräillen, koiran ulkoilutusta, imurointia jne. Terveysliikunnan terveyteen kohdistuvat riskit ovat pieniä. Toiset nauttivat enemmän  fyysistä kuntoa paremmin kohottavasta kuntoliikunnasta, jossa kunnon eri osa-alueita (voima, nopeus, kestävyys, liikkuvuus, taidot) harjoitetaan säännöllisesti ja harjoittelua tehostamalla. Vaativinta liikuntaa on kilpaurheilu, jossa urheilun terveysriskit tulevat selvimmin esille. 

Lue lisää liikunnan terveysvaikutuksista täältä (Terveyskirjasto) ja täältä (UKK-instituutti).

Tehtävä: Tee oppimispäiväkirjaasi jäsentely esim. ranskalaisin viivoin. Kirjaa muistiin liikunnan fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset terveysvaikutukset. Kerro myös liikunnan terveysriskeistä ja –haitoista.

Vaihtoehtoinen miellekarttatehtävä: Palauta miellekartta oppimispäiväkirjaasi tai Moodleen opettajalle arvioitavaksi.

Perehdy eri-ikäisten liikuntasuosituksiin alla olevien linkkien avulla. 

aikuisten liikuntasuositukset

lasten ja nuorten liikuntasuositukset

yli 65-vuotiaiden liikuntasuositukset 

Tehtävä: Mieti jokaisen ryhmän kohdalla, mitkä ovat keskeiset painopistealueet, joita pitäisi liikkuessa kehittää. Millaisia painopistealue-eroja eri ikäryhmissä on? Mistä erot aiheutuvat? Kirjoita vastauksesi Oppimispäiväkirjaasi.

Viimeksi muutettu: tiistai 24. maaliskuu 2020, 09.55