Painonhallinta - helppoa puhua, vaikea toteuttaa - aineisto ja tehtäviä
Painonhallinta - helppoa puhua, vaikea toteuttaa - aineisto ja tehtäviä
Painonhallinta
Keskeiset teemat:
- painoindeksi, lihavuus määritelmänä, alipaino
- lihavuus Suomessa
- painonhallinnan merkitys yksilölle ja yhteiskunnalle
- ohjeita oikeaan painonhallintaan
- positiivinen minäkäsitys ja kehonkuva
Painonhallinnalla tarkoitetaan sellaisia elintapoja, joilla aikuisen henkilön paino pysyy painoindeksillä mitattuna terveyden kannalta ihanteellisissa arvoissa. Painoindeksin kaava on paino (kg) : pituuden neliö (cm2). Ihannepainoisen painoindeksi on 18,5-24,9 kg/cm2 . Mikäli henkilön painoindeksi on 25 tai enemmän eli hänellä on ylipainoa tai lihavuutta. Sairaalloisen lihavuuden raja on 40. Vastaavasti, jos painoindeksi jää alle 18,5kg/ cm2 , henkilö on alipainoinen.
Yleisessä keskustelussa ylipainoon ja lihavuuteen liittyvät ongelmat ovat enemmän pinnalla kuin alipaino ja syömishäiriöt. Syynä tähän on seuraukset, joita lihavuus aiheuttaa niin yksilötasolla kuin väestötasollakin. Lihavuuden liitännäissairauksien hoito kuorimittaa terveydenhuoltoa, aiheuttaa korkeita lääkekustannuksia ja heikentää toimintakykyä sekä lisää ihmisten kuolleisuutta.
Tehtävä: Tee lyhyt selvitys lihavuudesta Suomen tasolla THL:n aineiston perusteella.
Tehtävä: Lue lisää painonhallinnasta THL:n linkistä. Tee aiheesta muistiinpanot oppimispäiväkirjaasi. Selvitä lihavuuden aiheuttamia ongelmia sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta. Mitkä tekijät voivat altistaa lihavuudelle jo lapsuudesta lähtien?
Tehtävä: Maailma on täynnä erilaisia vinkkejä kauniimpaan ulkonäköön ja hoikempaan tai lihaksikkaampaan vartaloon liittyen. Tutustu muutamaan muotidieettiin netin avulla. Käytä hakusanoina esim. laihdutusmenetelmä tai laihdutusdieetti. Mihin niiden laihdutustehot perustuvat? Millaisia ihmeitä ne lupaavat laihduttajalle?
Tehtävä: Miksi pikalaihdutus ei ole painonhallinnan kannalta oikea tie ihannepainoon? Anna ohjeet oikeaan painonhallintaan. Käytä apuna oheisia linkkejä. Kirjoita aiheesta muistiinpanot itsellesi.
Positiivinen kehonkuva
Vaikka lihavuus on osasyynä lukuisiin sairauksiin, liika moralisointi ja tiukkapipoisuus eivät johda oikeanlaiseen lopputulokseen. Viime aikoina hoikkuuden ihannoinnin rinnalle on noussut positiivisen kehonkuvan ajatelumalli.
Tehtävä: Etsi netistä tietoa, mitä kaikkea positiivinen kehonkuva tarkoittaa. Lola Odusoga kirjoittaa ulkonäköasioista terävästi. Voit käydä lukemassa Lolan blogin täältä. Millaisia ajatuksia Lolan kirjoitus herättää? Sosiaalisen median puolelta löytyy erilaisia lähestymistapoja aiheeseen #positivinenkehonkuva #kehopositiivisuus jne.
Tehtävä: Katso oheinen Ylen Perjantaidokkarin jakso Lihava ja onnellinen. Mikä on ohjelman keskeinen sanoma? Pohdi asiaa omasta näkökulmastasi. Miksi ulkonäkökeskeisyys on niin merkittävässä roolissa nykymaailmassa? Kehonkuvan vääristyminen näkyy etenkin syömishäiriöisillä. Katso myös oheinen Ylen Akuutin dokumentti syömishäiriöistä. Kyseessä on ennen kaikkea mielenterveydellinen sairaus. Millaisia ennakkoluuloja lihavuuteen ja syömishäiriöisiin liittyy? Millaisia terveisiä tai tsemppejä haluaisit sanoa lihavuuden kanssa painiville sekä syömishäiriöisille? Muista kirjoittaa asioita ja ajatuksiasi oppimispäiväkirjaasi.