Riippuvuus - addiktio

"Haitallinen riippuvuus voi kehittyä mihin tahansa toimintaan tai aineeseen, josta voi saada mielihyvän tunteita. Riippuvuus voi kehittyä esimerkiksi syömiseen, peleihin tai päihteisiin. Riippuvuus tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö on valmis käyttämään huomattavan paljon aikaa ja vaivaa voidakseen käyttää jotain ainetta tai suorittaa jotain toimintoa, esimerkiksi pelaa uhkapelejä." (lähde: https://mieli.fi/fi/mielenterveys/mielenterveyden-h%C3%A4iri%C3%B6t/riippuvuusongelmat)

Addiktio on siis aivoissa tapahtuva reaktiosarja, jossa tietty toiminto (fyysinen riippuvuus) tai aine (kemiallinen riippuvuus) laukaisee. Lopputuloksena aivot tuottavat mielihyvähormoneja (esim. dopamiinia), joka saa siis aikaan mielihyvän tunnetta. Moni tavallinen asia, kuten hyvä ruoka, toisen ihmisen läheisyys tai vaikeassa asiassa onnistuminenkin tuottavat myös mielihyvää. Kyseessä on ihan tavallinen reagointi asiaan. Mutta addiktiossa tilanne ikäänkuin riistäytyy käsistä ja henkilö tekee kaikkensa saavuttaakseen mielihyvän tunnetta aiheuttavan tekijän. Tupakalle on pakko päästä, kännykkä on pakko olla koko ajan lähellä, narkomaani syyllistyy rikoksiin hankkiakseen rahaa humeisiin jne. Sairaalloinen riippuvuun voi vaikuttaa siis negatiivisesti henkilön niin sosiaaliseen elämään kuin koko terveyteenkin.

Tehtävä: Perehdy eri päihteisiin oheisten linkkien avulla. Kirjoita oppimispäiväkirjaasi raportti oppimisestasi ja tee annettu taulukkotehtävä.

Viimeksi muutettu: tiistai 14. tammikuu 2020, 12.40