Itsehoito

keskeisiä käsitteitä:

  • itsehoito
  • omahoito
  • voimaantuminen

Itsehoito ei ole vain yksittäisten terveyteen positiivisesti vaikuttavien tekijöiden huomioimista, vaan kokonaisvaltaista, jokapäiväistä, läpi elämän ulottuvaa huolenpitoa. Se on paitsi pienten vaivojen hoitamista niin myös harkittuja valintoja, joilla on hyvällä tavalla merkitystä omaan ja läheisten hyvinvointiin.

Kyky huolehtia itsestään liittyy myös omien terveystaitojen ja -tietojen karttumiseen. Lapsen kasvaessa hänen terveystaidot ja itsehoitotaidot karttuvat. Hän pystyy myös tekemään terveyteen vaikuttavia valintoja entistä paremmin. Tähän liittyy myös voimaantumisen (empowerment) käsite. Voimaantumisen myötä ihminen kykenee löytämään itsestään uusia voimavaroja ja näkemään omat mahdollisuutensa paremmin. Terveyden osalta tämä näkyy terveyden kannalta parempien valintojen tekemisenä, mutta myös onnellisuutena ja tasapainoisempana arkena, 

Omahoidon merkitys monien sairauksien hoidossa on lisääntynyt kehittyneen teknologian myötä. Astma- ja diabetespotilailla omahoito on keskeisessä asemassa. Lue lisää astman omahoidosta täältä ja diabeetikoiden omahoidosta täältä.

Mikä merkitys omahoidolla on a) yksilön ja b) yhteiskunnan näkökulmasta? 

Itsehoitotehtävä

Katso oheiset itsehoitoa käsittelevät sivut ja tee taulukkotehtävä. Vastaa myös alla olevaan lisätehtävään. Liitä vastaukset oppimispäiväkirjaasi. Tai jos opettaja arvioi tehtävät, palauta ne moodleen. 

Itsehoito-ohjeita

Itsehoito - Duodecim

Tässä myös linkki taulukkotehtävään

Lisätehtävä: "Itsehoito hyvin toteutettuna säästää paitsi yhteiskunnan voimavaroja vakavien sairauksien hoitoon, niin myös auttaa yksilötasolla ihmisiä ymmärtämään paremmin omaa terveyttään ja siihen vaikuttavia tekijöitä" 

Miksi itsehoito paitsi hyödyttää yksilöä niin se myös säästää yhteiskunnan varoja? Perustele yllä olevaa väitettä viiden erilaisen esimerkin avulla.

Viimeksi muutettu: maanantai 23. maaliskuu 2020, 14.05